back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Φινλανδία στέλνει στην Ουκρανία 3 Leopard

Διαβάστε επίσης

Η Φινλανδία θα αποστείλει τρία άρματα μάχης Leopard 2 κατάλληλα για άρση ναρκοπεδίων και θα παράσχει εκπαίδευση για την χρήση τους στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την παροχή στην Ουκρανία βαρέων όπλων για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας σήμερα, παραμονή της πρώτης επετείου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα αποστείλουμε περισσότερο αμυντικό υλικό και θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα Leopard μαζί με τους εταίρους μας», σημείωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Μίκο Σαβόλα σε ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε επίσης ότι στη βοήθεια θα περιλαμβάνεται επίσης «εκπαίδευση σχετική με τη χρήση και την συντήρησή τους».

Τα οχήματα που αποστέλλονται συνιστούν τροποποιημένη εκδοχή των Leopard 2, σχεδιασμένη για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, διευκρίνισε ο Σαβόλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωσή του.

«Είναι ειδικά σχεδιασμένα για άρση ναρκοπεδίων», διευκρίνισε.

Από τα συνολικά 200 άρματα μάχης Leopard 2 που έχει η Φινλανδία, μόνον έξι είναι τροποποιημένα κατ’αυτόν τον τρόπο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του, τα σύνορα της οποίας με την Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, θα μετάσχει σε ευρωπαϊκή συμβολή σε άρματα μάχης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συνεισφορά του Ελσίνκι θα είναι μέτρια για να αποφύγει να διακυβεύσει τη δική του ασφάλεια.

«Το μερίδιο της Φινλανδίας σε άρματα μάχης που θα δοθούν στην Ουκρανία δεν μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε ένα μεγάλο ανατολικό σύνορο να υπερασπιστούμε, ακόμη δεν είμαστε μέλη του NATO και δεν μπορούμε να διακυβεύσουμε την δική μας ασφάλεια», σημείωσε ο Σαβόλα, προσθέτοντας ότι δεν θα αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των αρμάτων μάχης για λόγους ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της Φινλανδίας έπεται της δέσμευσης χθες, Τετάρτη, της Ισπανίας για την αποστολή έξι αρμάτων μάχης.

Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν τα υπεσχημένα άρματα μάχης στο Κίεβο, αφού είχε διστάσει για καιρό να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Η χώρα ανακοίνωσε εν τέλει τον Ιανουάριο την αποστολή 14 Leopard, για να συγκροτηθούν δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα