back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από την Ουκρανία ενέκρινε ο ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Την παραμονή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τη γειτονική της χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη» ειρήνη στην περιοχή.

141 χώρες ενέκριναν το ψήφισμα, επτά καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μαλί, Νικαράγουα) και 32 χώρες απείχαν (μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν).

Όπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, το κείμενο επαναλάμβανε «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Χθες Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε καταδικάσει εκ νέου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «προσβολή στη συλλογική μας συνείδηση» και τόνισε πως η πρώτη επέτειος από την έναρξη του πολέμου αποτελεί ένα «θλιβερό ορόσημο» για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, ο Γκουτέρες υπογράμμισε: «Ακούσαμε έμμεσες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η αποκαλούμενη χρήση μη στρατηγικών (ή τακτικών) πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα