back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσακλόγλου: Εξετάζουμε χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των επαγγελματικών ταμείων

Διαβάστε επίσης

Την φορολόγηση των παροχών των επαγγελματικών ταμείων με χαμηλό συντελεστή, αντί της μηδενικής φορολόγησης που ισχύει σήμερα, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου.

Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα για την καταβολή μηνιαίως συντάξεων, αντί της εφάπαξ παροχής που χορηγεί η επαγγελματική ασφάλιση.

Στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου του κλάδου που ολοκληρώθηκε σήμερα, ο κ. Τσακλόλου αναφέρθηκε σε αδρές γραμμές στο ζήτημα της φορολογίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα η μηδενική φορολόγηση των εφάπαξ και η υψηλή φορολόγηση των συντάξεων του 2ου πυλώνα».

Ως προς την εποπτεία, που επίσης απασχολεί τον κλάδο, ο υφυπουργός προανήγγειλε ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται θα δημιουργήσει «ενιαίο, αυστηρό πλαίσιο».

Εντωμεταξύ, το ρόλο του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού πυλώνα (ΤΕΚΑ) ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε -μεταξύ άλλων η κ. Καρασιώτου:

– Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, περισσότερους από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκ. ευρώ σωρευμένα κεφάλαια.

– Το 2040, θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους, και πάνω από 15 δις ευρώ σωρευμένα αποθεματικά.

– Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

“Με αυτά τα δεομένα, το ταμείο προοπτικά θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση και με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία”.

 

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα