back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γρ. Τάσιος: Τονωτική ένεση στον Τουρισμό, τα έσοδα της Καθαράς Δευτέρας

Διαβάστε επίσης

 

Μια τονωτική ένεση στον Τουρισμό από τα έσοδα της Καθαράς Δευτέρας, προσδοκούν οι ξενοδόχοι της χώρας.

Η πληρότητα στους δημοφιλείς προορισμούς αγγίζει το 100%, με την Πάτρα και τη Ναύπακτο να κρατούν τα σκήπτρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο.

«Ο κόσμος έχει διάθεση να βγει έξω και να ταξιδέψει» είπε στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Αποτιμώντας τη χειμερινή περίοδο εκτίμησε ότι «Υπήρξαν καλά τριήμερα όπως το δεκαήμερο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που παρά το υψηλό ενεργειακό κόστος, κράτησαν ζωντανούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις.Χωρίς σημαντικά κέρδη, αλλά ούτε και ζημία. Το 2022 ήταν μια χρονιά με μικρό λειτουργικό κέρδος για τα ξενοδοχεία λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους».

Εξέφρασε αισιοδοξία για την καλοκαιρινή περίοδο και σε σχέση με τους ρυθμούς κρατήσεων δεν απέκλεισε να καταρριφθεί το απόλυτο ρεκόρ στον Τουρισμό του 2019.

«Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι πάμε για νέο υψηλό στον κλάδο το 2023» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι οι ξενοδόχοι ζητούν να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στη διαμονή, οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για τη μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται χιλιάδες αλλοδαποί για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας σε επισιτισμό και τουρισμό.

«Ο Τουρισμός χρειάζεται την ενίσχυσή του… Εμείς, θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί μέσα από μια τιμολογιακή πολιτική όπως αυτή που ισχύει και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» τόνισε ο κ. Τάσιος

«Πήραμε αυξήσεις 10% για το καλοκαίρι του 2023, στο ύψος του τιμάριθμου. Ωστόσο η χρέωση πχ στη Χαλκιδική ή σε νησιά πρώτης ζήτησης όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι διαφορετική απ ότι σε άλλους μη προβεβλημένους  προορισμούς. Η ζήτηση διαμορφώνει τιμές, αυτή είναι η πραγματικότητα» απάντησε σε ερώτηση για την ακρίβεια στα καταλύματα.

Σημείωσε ότι στην κλαδική σύμβαση εργασίας δόθηκε αύξηση 10%, ενώ έκανε λόγο για «παρανομία» στον αντίλογο από πλευράς εργαζομένων ότι αυτό βρήκε εφαρμογή μόνο σε 1500 επιχειρήσεις σε σύνολο 10.500.

«Τώρα όμως έχουμε νέα σύμβαση και θα δούμε αν η εφαρμογή της θα γίνει  υποχρεωτική» συνέχισε εκτιμώντας πως ένας ξενοδόχος η μια επιχείρηση δύσκολα θα αρνηθούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, την ώρα που στην αγορά καταγράφονται ελλείψεις σε θέσεις εργασίας.

Μεταφέροντας τη θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, συμπλήρωσε ότι
«για οποιαδήποτε πρόσκληση μετακλητού εργαζόμενου από το εξωτερικό, είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπως ισχύει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με την κλαδική σύμβαση. Μάλιστα εξετάζουμε τo ενδεχόμενο να αναγράφεται ξεκάθαρα σε κάθε πρόσκληση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα