back to top
19.7 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

19.7 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Η Κολομβία καταδικάζει τις απελάσεις επικριτών του προέδρου της Νικαράγουας

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Κολομβίας, η πρώτη που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας, επέκρινε έντονα χθες Πέμπτη τον πρόεδρο της Νικαράγουας, τον Ντανιέλ Ορτέγα, για την απέλαση και την αφαίρεση της ιθαγένειας εκατοντάδων επικριτών του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καλώντας να ενταθεί η διεθνής παρακολούθηση και να γίνει ποινική έρευνα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο προσέθεσε έτσι τη φωνή της σε αυτές αρκετών ακόμη στη Λατινική Αμερική —οι οποίες γενικά ανήκουν στην αριστερά, αλλά σε διαφορετικές τάσεις και αποχρώσεις της— που επικρίνουν τη Μανάγουα για τα μέτρα που έλαβε. Η κυβέρνηση της Χιλής είχε ήδη καταδικάσει την απέλαση 220 και πλέον πολιτικών κρατούμενων στις ΗΠΑ, που ο Ντανιέλ Ορτέγα σχολίασε σαρκαστικά πως μπορούν να «πάρουν» τους «μισθοφόρους» τους, όλους «εγκληματίες» κατ’ αυτόν.

Η Κολομβία «απορρίπτει τις δικτατορικές διαδικασίες (…) που φέρνουν στον νου τις χειρότερες στιγμές της δικτατορίας του Αναστάσιο Σομόσα», τόνισε το κολομβιανό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το κίνημα των σαντινιστών ανταρτών, με ηγέτη τον Ντανιέλ Ορτέγα, ανέτρεψε τη δικτατορία ή κατ’ άλλους δυναστεία των Σομόσα το 1979. Όμως, τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Ορτέγα, ανάμεσά τους αρκετοί πρώην σύντροφοί του στα όπλα, οδηγήθηκαν στις φυλακές, στο πλαίσιο εκστρατείας πάταξης κάθε διαφωνίας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Στην ανακοίνωσή της, η κολομβιανή διπλωματία χαρακτήρισε αυθαίρετη και απάνθρωπη την απέλαση πολιτικών κρατουμένων.

Το ίδιο μέτρο, της στέρησης της ιθαγένειας, επιβλήθηκε εξάλλου σε πολιτικούς εξόριστους που επικρίνουν την κυβέρνηση Ορτέγα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων, αλλά στηλίτευσε την απόφαση που πήρε η Μανάγουα να τους μετατρέψει σε ανιθαγενείς.

Για το ΥΠΕΞ της Κολομβίας, το «μόνο έγκλημα» των αποφυλακισθέντων και απελαθέντων ήταν πως «υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, το δικαίωμα να κάνεις κριτική και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Μπογοτά κάλεσε τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να επισκεφθεί τους πολιτικούς κρατούμενους που παραμένουν στις φυλακές της Νικαράγουας· κάλεσε επίσης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να αξιολογήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει της ενδεχόμενης δίωξης αξιωματούχων της Νικαράγουας.

Το ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως θα προσφέρει την κολομβιανή υπηκοότητα «σε όσους υπέστησαν κακομεταχείριση από τη μισαλλόδοξη κυβέρνηση της Νικαράγουας», κάτι που έχουν προτείνει επίσης η Ισπανία, το Μεξικό και άλλες χώρες.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα