16.4 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

16.4 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Τηλεμαχία Οικονόμου – Τσαπανίδου:”Επιδίωξη η αυτοδυναμία” – “Δεν μιλήσαμε ποτέ για νοθεία “

Διαβάστε επίσης

Με εκατέρωθεν ανακοινώσεις για το χθεσινό ντιμπέιτ Οικονόμου- Τσαπανίδου η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν και σήμερα την αντιπαράθεση που ξεκίνησε χθες στο στούντιο της ΕΡΤ όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, βρέθηκαν “αντιμέτωποι” στην πρώτη τηλεμαχία στον δρόμο προς τις κάλπες.

Πέρα των πολλών θεμάτων που έθιξε η χθεσινή τηλεμαχία Στο επίκεντρο σήμερα βρίσκεται η επίμαχη φράση που αποδόθηκε από τον κ Οικονόμου στον Αλέξη Τσίπρα ” η Θάλασσα δεν έχει σύνορα “.

Συγκεκριμένα , κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους ερωτήσεων ο κ. Οικονόμου ρώτησε την κ. Τσαπανίδου αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να γκρεμίσει τον φράκτη στον Έβρο αναφέροντας πως “η θάλασσα έχει σύνορα, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ το 2015.” Η απάντηση της κ. Τσαπανίδου ήταν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάνει ποτέ τη δήλωση «Η θάλασσα δεν έχει σύνορα»: «Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ κ. Οικονόμου όπως και όλους όσοι μας παρακολουθούν να κάνουν μία αναζήτηση στο Google, να βάλουν ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα Αλέξης Τσίπρας’ και να ακούσουν όλη τη δήλωση διότι δεν είναι αυτό το απόσπασμα το οποίο πιάσατε εσείς αυτό που είχε πει τότε ο τότε πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που είπε καμία σχέση με αυτό που λέτε εσείς. Παρακαλώ λοιπόν γκούγκλαρετε για να την ακούσετε όλη τη και να βγάλετε συμπέρασμα».

Η «Ομάδα Αλήθειας» γκούγκλαρε και αποκάλυψε πως η δήλωση του κ. Τσίπρα εκθέτει την κ. Τσαπανίδου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αναφέρει από το βήμα της ΔΕΘ: «Μας κατηγορούν ότι ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε;»

Μάλιστα η ΝΔ μετά το debate ανέβασε βίντεο με το εξής σχόλιο:
«Εδώ η δήλωση του κ. Τσίπρα, για να την ακούσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Εμείς πάντως έχουμε βγάλει συμπέρασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είστε αδιόρθωτοι».
Στην αρχική τοποθέτηση των δυο εκπροσώπων ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε “Ο κόσμος θα συγκρίνει το έργο των δυο κυβερνήσεων και θα αποφασίσει”. “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό το ξέρουν οι πολίτες και το παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός στην Βουλή”, δήλωσε από την πλευρά της η Πόπη Τσαπανίδου και πρόσθεσε: “Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ άλλαξε το πεδίο ώστε να μην υποχρεώνονται οι τράπεζες και τα funds σε διακανονισμό με τους ιδιοκτήτες. Εμείς ζητάμε η κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη ανάγκη. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει νόμο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα προβλέπει διαπραγμάτευση και δικαστική προστασία του δανειολήπτη”.

Απαντώντας στο ερώτημα “γιατί να ψηφίσει ένας 17χρονος τη ΝΔ” ο κ.Οικονόμου απάντησε μεταξύ άλλων: “Γιατί λέμε ότι αξίζει να δικαιούται να ζει σε μια ευημερούσα χώρα να διεκδικήσει να ζήσει όπως προσδοκά αυτός και οι γονείς του. Αυτό προσπαθεί να κάνει η ΝΔ για τη νέα γενιά σε όλα τα επίπεδα όπως στην Παιδεία αποδίδοντας δωμάτια στις εστίες και βιβλιοθήκες στους φοιτητές. Λέμε να δίνεται η δυνατότητα να συνδέεται το πανεπιστήμιο με τα ξένα πανεπιστήμια, λέμε να φέρουμε το κράτος πιο κοινά στην τεχνολογία και να φέρουμε επενδύσεις, λέμε να φροντίζουμε να βρίσκει σπίτι η νέα γενιά, λέμε να ζει σε μια πατρίδα πρωταγωνιστή. Γιαυτό του λέμε να ψηφίσει ΝΔ”.
Στο ερώτημα εάν η ΝΔ έκανε ότι μπορούσε για να χυθεί φως στην υπόθεση παρακολουθήσεων, ο κ.Οικονόμου είπε ότι η υπόθεση αυτή “δοκίμασε τις αντοχές των θεσμών” και τόνισε ότι “δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε πολιτική ευθύνη, υπήρξαν παραιτήσεις, και αλλάξανε πράγματα στην ΕΥΠ, και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και όχι να επιδιώκουμε εντυπώσεις πριν την δικαστική διερεύνηση. Επισήμανε πως όταν “εργαλειοποιήθηκαν οι θεσμοί” κατέληξαν σε υποθέσεις, “όπως της κυρίας Σαββαΐδου που κατηγορήθηκε και στη συνέχεια η χώρα μας τιμωρήθηκε με πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, την υπόθεση Νοβάρτις που κανείς τελικά δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Όταν βγουν όλα από το σκοτάδι τότε θα δει ο κόσμος τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση”.

Ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε στην περιφερειακή Ελλάδα και είπε ότι εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων στην περιφέρεια. Είπε ότι στην Τρίπολη γίνεται επένδυση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας, και στο Κιλκίς μεγάλη επένδυση από επιχείρηση με μπαταρίες. “Θα μειώνονται οι ανισότητες στην περιφέρεια με την κυβέρνηση αυτή. Η προηγούμενη κυβέρνηση όχι ανάπτυξη δεν έφερε αλλά όταν η Ευρώπη είχε 1,5% ανάπτυξη εδώ είχαμε 0,5%”.
Ο κ.Οικονόμου κάλεσε την κ.Τσαπανίδου να την συνοδεύσει-όπως είπε- σε πολλά μέρη της χώρας που γίνονται επενδύσεις από το εξωτερικό “για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη”. Είπε ότι “εδώ και πολύ καιρό επιχειρείται ένας αχταρμάς από το ΣΥΡΙΖΑ” και αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς είπε ότι “η ουσία είναι πως η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα, Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως μηδενίζεις τη διαφθορά αλλά πως την αντιμετωπίζεις. Εμείς αντιδρούμε άμεσα κάνουμε παρεμβάσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις της κ.Γεροβασίλη ή του κ. Φλαμπουράρη”. Τόνισε επίσης ότι η πολιτική στήριξης των ανθρώπων να ρυθμίσουν τα “δάνεια τους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και θα τη δει ο κόσμος”.

Σε ερώτηση προς την Πόπη Τσαπανίδου γιατί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ κάποιος αριστερός ψηφοφόρος, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Γιατί είδε το αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας που έγινε μέσα στην περίοδο της κρίσης μέσα στα μνημόνια παραλάβαμε μια χώρα η οποία ήταν διαλυμένη, η οποία είχε βαρύτατες υποχρεώσεις στην πλάτη της. Είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας για όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδεικνύει πράγματα που έπρεπε να γίνουν και που δεν είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν αναλάβει τα μνημόνια.

Έγινε λοιπόν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με πολύ μεγάλο κόπο και κατάφερε να φέρει αποτέλεσμα και να φέρει αποτέλεσμα, φροντίζοντας το σύνολο της χώρας, το σύνολο του λαού, φροντίζοντας, προστατεύοντας τις ευάλωτες κοινωνίες με τις προοδευτικές ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να τίθενται σε εφαρμογή, ενώ υπήρχαν πολύ λιγότερα λεφτά διαθέσιμα. Τότε υπήρχε πρόσβαση στην υγεία, πρόσβαση στην παιδεία, πρόσβαση στα πάντα για όλους, ειδικά για τους ευάλωτους[…] Και φτάσαμε μέχρι εδώ που είμαστε σήμερα και το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη. Στηρίζεται σε διαφορετικές προτεραιότητες, αγκαλιάζει πάλι τη μεσαία τάξη, αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες και τις οδηγεί σε ένα μέλλον, σε μια προοπτική στο αύριο. Γιατί εμείς νοιαζόμαστε γι αυτούς. Είμαστε κοντά τους και όχι μόνο στους ισχυρούς, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία”.

“Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μια δυσάρεστη υπόθεση που δοκίμασε τις αντοχές θεσμών από την πρώτη στιγμή”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΝΔ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι “αυτός είναι ο σωστός ο τρόπος και όχι να επιδιώκουμε πολιτικές εντυπώσεις πριν την οριστική δικαστική διερεύνηση”.

“Γιατί αυτός ο δρόμος που επιδιώκεται, επιδιώχθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν επιδιώκεται και τώρα από την αντιπολίτευση, οδηγεί σε συμπεράσματα, που δεν έχουν σχέση με την αποκάλυψη αλήθειας”, είπε ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε περιπτώσεις όπως αυτήν της “κ. Σαββαΐδου που καρατομήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με κατηγορίες οι οποίες οδήγησαν στη συνέχεια τη χώρα μας να πληρώσει πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” ή “τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Νοβάρτις που τα κρέμασαν στα μανταλάκια, τους φωτογράφισαν ως κακούργους για να πάνε στη φυλακή και ούτε ένας από αυτούς δεν παραπέμφθηκε σε δίκη με απόφαση της Δικαιοσύνης”.

“Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Η θεσμική διερεύνηση, η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, η σωστή δουλειά όλων των αρμόδιων αρχών, δικαστικών, ανεξάρτητων και άλλων, είναι η μοναδική ουσιαστική εγγύηση για να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Και όταν όλα έρθουν στο φως και για αυτήν την περίπτωση, τότε νομίζω δεν θα μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση και ποιους ήθελε να πλήξει”, κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν η απόφαση αποχής του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή είναι μια κίνηση ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους θεσμούς στη χώρα, αφού υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με την ερώτηση και τον τρόπο που τέθηκε, η κ. Τσαπανίδου είπε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για ένα θέμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό”.

“Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που συνέβη με το θέμα των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Την μισή Ελλάδα, θα έλεγε κανείς και μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει απαντήσεις πάρα πολλές φορές στη Βουλή, δεν το έκανε, δεν απάντησε. Δεν ξέρουμε δηλαδή μέχρι και σήμερα ποιος ήταν αυτός που παρακολουθούσε, αν παρακολουθεί ακόμα, τι έκανε όλο αυτό το υλικό, το οποίο είχε συλλεχθεί μέσα από τις παρακολουθήσεις τόσων προσώπων που αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν, ήταν υπό παρακολούθηση. Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη επισύνδεση. Παρακολούθηση ήταν αυτό που γινόταν και πρέπει να σας πω ότι η αποχή από τις ψηφοφορίες είναι για μας μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη σπουδαιότητα της κατάστασης” τόνισε η κ. Τσαπανίδου.

Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι σοβαρό θέμα που δείχνει ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα δεν λειτουργεί σωστά“, πρόσθεσε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό το θέμα “σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν συνέβαινε, θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα”.

“Σας θυμίζω ότι στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε. Γιατί; Γιατί είχε ένα πάρτι 30 ανθρώπων μέσα στη διάρκεια της πανδημίας, όχι γιατί παρακολουθούσε αποδεδειγμένα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα και στη συνέχεια δεν άνοιξε μύτη. Και ναι, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου λίγο νωρίτερα. Πείτε μου όμως ένα πρόσωπο που κάλεσε η Δικαιοσύνη για να του ζητήσει τον λόγο. Πείτε μου ένα πρόσωπο που κάλεσε για να εξερευνήσει την υπόθεση, να ερευνήσει την υπόθεση, να πάει παρακάτω. Λειτουργούν σωστά οι θεσμοί λοιπόν σε αυτή τη χώρα; Όχι, είναι η απάντηση. Και είναι επικίνδυνο ακόμη περισσότερο να το συνηθίσουμε αυτό”, κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ΝΔ θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το έχουμε πει έντιμα και καθαρά. Το είχαμε πει από τότε που ψηφίζονταν η απλή αναλογική. Όχι γιατί αυτό είναι το γινάτι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συνεχίσει ο τόπος να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολύ καθαρά, πολύ έντιμα, πολύ ξεκάθαρα. Και το ξέρει ο κόσμος αυτό, δεν το κρύψαμε”, είπε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λάβει την τρίτη εντολή στις εκλογές και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012.

“Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει από την πρώτη κιόλας κάλπη να διαμορφωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα έδινε, θα πλησίαζε το ποσοστό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτός είναι εκλογικός μας στόχος με σεβασμό στους πολίτες, με πλήρη ενσυναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε κανένα ψηφοφόρο στο χέρι, ζητώντας από τον κόσμο να αξιολογήσει το τι κάναμε, ζητώντας από τον κόσμο να μας συγκρίνει”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι “ο δικός μας πήχης δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων”.

Ερωτηθείσα αν, στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με το τρίτο και τέταρτο κόμμα – δεδομένου ότι “πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας” – καθώς και το αν αποκλείεει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η κ. Τσαπανίδου έκανε λόγο για χαοτικές διαφορές εξηγώντας πως η “ΝΔ στοχεύει στους λίγους, στους ισχυρούς και ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα για τις ευάλωτες ομάδες με τα κουπόνια που μοιράζει για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια”.

“Από τη μία μας παίρνει τα πολλά από την τσέπη πληρώνοντας την ακρίβεια γύρω μας και μας επιστρέφει ένα μικρό κομματάκι, μας βάζει μάλιστα να μπαίνουμε σε πλατφόρμες, να το ζητάμε το κουπόνι αυτό. Χαοτικές οι διαφορές για να γίνει κάτι τέτοιο” επανέλαβε η κ. Τσαπανίδου και ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να κάνει κυβέρνηση καθώς “δεν θα βγαίνουν τα κουκιά όπως λέμε στην πολύ απλή λαϊκή γλώσσα”.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι “εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε την κυβέρνηση την προοδευτική με τα άλλα κόμματα που θα ρθουν μαζί μας, έτσι ώστε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή στον τόπο”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Τσαπανίδου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ότι ακούει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Οικονόμου τώρα, να μιλούν για την “προσπάθεια αυτή να πάμε ξανά και σε άλλες εκλογές”.

Ξέρετε, οι εκλογές δεν είναι γύρος, δεν είναι κύκλος. Δηλαδή όσοι μας παρακολουθούν, δεν είναι σειρά εκλογών μέχρι να βγει μια κυβέρνηση. Γιατί όσο ακολουθούμε αυτή την προεκλογική περίοδο, τόσο τα γρανάζια της οικονομίας γυρνάνε λίγο πιο αργά, τόσο καθυστερούν τα πράγματα να γίνουν. Είναι αβέβαιη η κατάσταση, δεν παράγεται, έργο, έχουν αφήσει όλοι κάτω τα μολύβια και τρέχουν να εξασφαλίσουν σταυρούς. Δεν είναι δηλαδή εκλογές “άντε να βγάλουμε 5-6 εκλογές για να χαιρόμαστε όλοι να πάμε στο χωριό να ψηφίσουμε”. Δεν είναι έτσι”, τόνισε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το να “λέει κιόλας δημόσια “ότι εγώ μέχρι να βγάλω αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σας πηγαίνω σε εκλογές, μπορεί και σε τρίτες, είναι σαν να εκβιάζει την ψήφο μας”.

“Τι είναι αυτό δηλαδή που κάνει τον κύριο Μητσοτάκη να μη σκέφτεται ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό περιβάλλον για να μπορέσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να πάει μπροστά; Δεν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία; Γιατί πρέπει να εκβιάσει την ψήφο και την αυτοδυναμία του άλλου”, αναρωτήθηκε η κ. Τσαπανίδου και εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα φτάσουμε σε δεύτερη κάλπη και πως “στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πολύ ότι θα είμαστε κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, τις κανονικές”.

“Θέτετε ως δίλημμα των εκλογών την πολιτική σταθερότητα μέσω της αυτοδυναμίας της Νεάς Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτός ο στόχος προϋποθέτει τουλάχιστον διπλή εκλογική αναμέτρηση. Πώς συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα που επικαλείστε το να μπει η χώρα σε μία διαδικασία αλλεπάληλων εκλογών; Κι αν δεν είστε αυτοδύναμοι ούτε στη δεύτερη κάλπη, θα αναζητήσετε τότε κάποια συνεργασία ή θα οδηγήσετε τη χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;”, Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα του κ. Κουβαρά προς τον κ. Οικονόμου.

Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει μπροστά της”, τόνισε εξαρχής ο κ. Οικονόμου. “Την Ελλάδα την περιμένει μια κοσμογονία επενδύσεων, χάρη στη δουλειά που έγινε αυτή την περίοδο. Αν καταφέραμε όσα καταφέραμε υπό την πίεση αυτών των κρίσεων, φανταστείτε τι μπορεί να πετύχει η χώρα, τι μπορεί να πετύχει ελληνική κοινωνία χωρίς την πίεση αυτών των κρίσεων μπροστά μας”, υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα λοιπόν έχει μπροστά της μια κοσμογονία επενδύσεων, μια ευκαιρία να αλλάξει οριστικά πίστα, να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με το μέσο ευρωπαϊκό χώρο και ευκαιρία. Αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Τι σημαίνει δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία; Να μην υπάρχει μια κυβέρνηση που θα είναι από τα πρώτα υπονομευμένη από μια ασυνάρτητη εσωτερική συμμαχία που η μόνη της συγκολλητική ουσία είναι το μένος κατά του Μητσοτάκη και το να φύγει η Νέα Δημοκρατία (…) Υπονομευμένη με ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, χωρίς προγραμματική σύγκλιση, χωρίς πρόταση, χωρίς να έχουμε ακούσει μια ουσιαστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη κουβέντα για το τι μπορεί να γίνει. Εμείς πιστεύουμε σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν το κρύψαμε, δεν το κρύψαμε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε την πολιτική σταθερότητα με την απλή αναλογική, γνωρίζοντας ότι επειδή δεν θα κυβερνήσει ο ίδιος δενν πρέπει να κυβερνήσει κανείς”. Ο κ. Οικονόμου συνέχισε τονίζοντας: “Σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό που να μη δείχνει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία δεν θα πετύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα της επιτρέψει και στη δεύτερη τετραετία της να ενσωματώσει ανθρώπους, ιδέες, απόψεις που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό μας χώρο. Άλλωστε αυτό το κάναμε και τώρα, όχι όμως τυχοδιωκτικές συμμαχίες, όχι να αφομοιώσει τυχοδιωκτικές προτάσεις, όχι αναποτελεσματικά σχήματα που δεν σπρώχνουν τη χώρα μπροστά”.

Θέτετε το δίλημμα Δημοκρατία ή εκτροπή. Και λέει ο κ. Τσίπρας ότι πάμε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο των παρακολουθήσεων. Από την ώρα που υποστηρίζετε ότι οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω δημοκρατικής εκτροπής, θα αποδεχθείτε το εκλογικό αποτέλεσμα ή μπορεί να το αμφισβητήσετε, ως προϊόν αυτής της εκτροπής;”, έθεσε το ερώτημα προς την κ. Τσαπανίδου ο Δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε το εξής: “Ακούσατε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει κάτι για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος; (…) Τι σημαίνει εκλογική διαδικασία; Ο καθένας μας θα πάει στο εκλογικό τμήμα, θα πάρει το φακελάκι του, θα το ρίξει στην κάλπη, θα υπάρχουν γύρω τριγύρω δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκλογικοί αντιπρόσωποι, εφορευτικές επιτροπές, εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουμε σε όλα τα τμήματα δικούς μας ανθρώπους. Είναι δυνατόν αυτή τη διαδικασία να την αμφισβητήσει κάποιος; Ποτέ”.

Η κ. Τσαπανίδου συνέχισε: “Μου κάνει εντύπωση (…) η απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να θέσει ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή να μιλήσει για το θέμα αυτό και αναρωτιέμαι γιατί το κάνει. Τι θέλει να πετύχει; Ίσως τον ενοχλεί το γεγονός ότι έχει ανοίξει η κουβέντα αυτή για τις περίφημες εταιρίες χειραγώγησης κοινής γνώμης που έχουν έρθει στην Ελλάδα, που διαφημίζουν ότι από το 2018 ότι έχουν πελάτη τον κύριο Μητσοτάκη (…) Οι ομάδες αυτές – για να το καταλάβουν και όσοι μας ακούνε – μπαίνουν στα σόσιαλ μίντια και στο ίντερνετ, στον καθένα μας ξεχωριστά, βλέπουν τις προτιμήσεις μας και στη συνέχεια μας στοχεύουν με πολιτική διαφήμιση, φυσικά από το κόμμα το οποίο τους πληρώνει. Στην προκειμένη περίπτωση διαφημίζουν ότι συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία”.

Απαντώντας στον Γιάννη Οικονόμου η κα Τσαπανίδου δήλωσε: «Είναι σαν να περιγράφετε μία άλλη Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν θα βγάλουν τον μήνα καθώς το εισόδημα τους φθάνει μέχρι τις 18, ο πολίτης αναρωτιέται αν θα μπορεί να πιει καφέ χωρίς να κινδυνεύει να δεχθεί καμία σφαίρα, οι νέοι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στο παιδικό δωμάτιο». Απαντώντας στον Γιάννη Οικονόμου που ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ίδια πρόσωπα και την ίδια πολιτική εδώ και πολλά χρόνια και αρνείται να αλλάξει» είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, φάνηκε στα ψηφοδέλτια που παρουσίασε όπου υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα και θα φανεί και στη συνέχεια μέχρι τις εκλογές». Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να κάνει πολιτική δολοφονία» και πρόσθεσε: «Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά της χώρας, σαν να άρχισε η ιστορία της χώρας το 2015 και να μην παρέλαβε μία χρεοκοπημένη χώρα».

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα