back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπουρκίνα Φάσο: Ο πρωθυπουργός του Μαλί δηλώνει «η δημοκρατία έρχεται μετά την ασφάλεια»

Διαβάστε επίσης

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μαλί έκρινε χθες Παρασκευή μιλώντας στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο πως «η δημοκρατία έρχεται μετά την ασφάλεια», καλώντας τους πολίτες στις δυο πλευρές των συνόρων να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών που λυμαίνονται τις δυο χώρες υπό στρατιωτικά καθεστώτα.

«Αποφασίσαμε να (…) αγωνιστούμε για την ειρήνη των λαών μας, να τους προσφέρουμε ασφάλεια —σωματική, διατροφική, εκπαιδευτική, υγειονομική κ.ά.— επειδή χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία, η δημοκρατία έρχεται μετά την ασφάλεια», είπε ο Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά εξερχόμενος από κοινό υπουργικό συμβούλιο των δυο κρατών.

Τόνισε πως οι δύο χώρες θα «δώσουν τα χέρια» και θα «υποστηρίξουν» τους στρατούς τους για «να πάνε μπροστά», αφού «μόνο αυτοί μπορούν να αποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία και την εμπιστοσύνη των λαών μας. Αφού γίνει αυτό, θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα».

Ο ομόλογός του της Μπουρκίνα Φάσο, ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, δήλωσε πως το κοινό υπουργικό συμβούλιο επέτρεψε να χαραχθεί πορεία «για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα των λαών μας» και να εξεταστεί πώς θα αρχίσουν διαδικασίες «για να εγκαθιδρυθεί ομοσπονδία των δυο χωρών, των δυο λαών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κιελέμ αναφέρεται σε «ομοσπονδία» του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο. Έριξε την ιδέα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπαμακό στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Σε αυτή την προοπτική, κοινή μεγάλη επιτροπή θα συνεδριάσει το προσεχές διάστημα στο Μπαμακό», είπε.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία των τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μαλί μερικά χρόνια νωρίτερα κι εξαπλώθηκαν πέραν των συνόρων του.

Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε έπειτα από το δεύτερο πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022 υπό τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ εξασφάλισε την αποχώρηση 400 στρατιωτικών των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας, που συμμετείχαν στην επιχείρηση Sabre και είχαν τη βάση τους στην Ουαγκαντούγκου.

Σενάριο παρόμοιο με αυτό στο Μαλί, όπου το καθεστώς που προέκυψε έπειτα από δυο πραξικοπήματα (2020, 2021) έδειξε στα μέλη της στρατιωτικής αποστολής Barkhane της Γαλλίας την άγουσα προς την έξοδο.

Ο κ. Σοκέλ Μαϊγκά, που έφθασε προχθές Πέμπτη στην Ουαγκαντούγκου, θα παραβρεθεί σήμερα στην τελετή έναρξης του παναφρικανικού φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης (Festival panafricain du cinéma et de la télévision, FESPACO), στο οποίο το Μαλί είναι τιμώμενη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα