back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Τσαβούσογλου: Ανοίγουμε νέες σελίδες στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαιρέτισε σήμερα την «σημαντική» επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι, τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό τη 6ης Φεβρουαρίου, την στιγμή που η Άγκυρα αναζητεί τρόπους για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κάιρο.

«Ανοίγουμε νέες σελίδες στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών στο λιμάνι της Μερσίνης, όπου κατέπλευσε το πλοίο που μετέφερε στην Τουρκία την ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο.

«Η παρουσία του κ. Σούκρι στην Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις του Καΐρου με την Άγκυρα έχουν παγώσει μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο από τον Αμπεντ Φάταχ αλ-Σίσι το 2013, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου του Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί εδώ και μήνες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με πολλές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Έτσι, οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Αιγύπτου αντάλλαξαν την πρώτη τους χειραψία στο τέλος του Νοεμβρίου, στο περιθώριο του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ο Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Τουρκία «μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης», επισκέφθηκε προηγουμένως την επίσης πληγείσα από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου Συρία. Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Συρία έχουν επίσης παγώσει εδώ και μία δεκαετία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα