back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ο νυχτερινός δρόμος» του Λερντ Χαντ

Διαβάστε επίσης

«Θες να σε πάμε στο πάρτι με τα σκοινιά;» (σ. 41).

Τον Αύγουστο του 1930, όλοι οι κάτοικοι ετοιμάζονται να πάνε στην πόλη Μάρβελ της πολιτείας Ιντιάνα για να παρευρεθούν στο λιντσάρισμα τριών νεαρών μαύρων. Το γεγονός προκαλεί μια τρομακτική φρενίτιδα και έναν ξέφρενο ενθουσιασμό στους λευκούς της περιοχής, τα καλαμποκομούστακα, ενώ οι μαύροι, τα καλαμποκολούλουδα, παρακολουθούν έντρομοι και ανήμποροι, οργανώνοντας αγρύπνιες. Τρεις γυναίκες συμμετέχουν με διαφορετικό τρόπο στα τεκταινόμενα. Η Ότι Λι, πρώην νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς, προσπαθεί να φτάσει στο Μάρβελ με τον σύζυγο και το ερωτύλο αφεντικό της, η δεκαεξάχρονη ανοιχτόχρωμη μαύρη Κάλα Ντέστρι επιχειρεί να βρει τον πολιτικά φιλόδοξο φίλο της και μια άλλη γυναίκα που έχει χτυπήσει στο κεφάλι και από τότε συνομιλεί με τους αγγέλους, η Σάλι Γκάνερ, διασταυρώνεται για λίγο μαζί τους.

Μετά τη συμμετοχή των γυναικών στον Αμερικανικό Εμφύλιο που διερεύνησε στο μυθιστόρημά του «Neverhome», ο Λερντ Χαντ ανατρέχει και πάλι σε ένα άλλο φλέγον θέμα της αμερικανικής ιστορίας και στα πραγματικά γεγονότα που σημάδεψαν μια ολόκληρη κοινωνία. Και εδώ δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γυναικεία οπτική, εξετάζοντας την πορεία των τριών ηρωίδων και στο πώς οδηγούνται σε συγκεκριμένες αποφάσεις και συμπεριφορές, ενίοτε θολές αφού κυριαρχεί το μίσος και η υποκρισία. Ο συγγραφέας παρακολουθεί από μακριά τις εγκληματικές ενέργειες, καθώς τον ενδιαφέρει περισσότερο η ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων του, στο πώς έφτασαν εκεί όπου βρίσκονται τώρα, στην καταγραφή της μανιώδους έκστασης που καταλήγει στον αιματηρό παραλογισμό.

«Δεν ονειρεύομαι, το βλέπω στ’ αλήθεια, είμαι εκεί, τους λέω να σταματήσουν και δεν είμαι η μόνη που τους το λέει. Είμαστε εκατοντάδες, χιλιάδες, πολλές χιλιάδες, εκατομμύρια ίσως, και η γη έρχεται να ενωθεί μαζί μας, κι ο ουρανός και το φεγγάρι και τα αστέρια, και τους φωνάζουμε να σταματήσουν, αλλά εκείνοι δεν σταματούν. Σκοτώνουν στο ξύλο το πρώτο αγόρι, μετά το σέρνουν μέχρι το παράθυρο του κελιού και το κρεμάνε από τα κάγκελα. Ύστερα αρπάζουν έναν-έναν και τους άλλους. Τους σέρνουν νεκρούς ή μισοπεθαμένους, μέσα στη νύχτα και τη ζέστη, μέσα στο πλήθος που ουρλιάζει και το σύμπαν που τρέμει, μέχρι τα δέντρα του θανάτου» (σ. 155).

Το μυθιστόρημα του Λερντ Χαντ «Ο νυχτερινός δρόμος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Χρήστου Οικονόμου. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το «Neverhome» και αναμένεται και το «Zorrie».

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα