back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφγανιστάν: Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν σκότωσαν στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Διαβάστε επίσης

Ανώτερο στέλεχος του βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Αφγανιστάν, που φερόταν να ενορχήστρωσε πολύνεκρες επιθέσεις στην Καμπούλ, σκοτώθηκε χθες Κυριακή στην αφγανική πρωτεύουσα από τις δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της de facto κυβέρνησης.

Ο Καρί Φάτεχ, αρμόδιος για «την κατασκοπεία και τις επιχειρήσεις» του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ΙΚΧ), σκοτώθηκε την Κυριακή από τις δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν, τόνισε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του καθεστώτος τους, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Είχε άμεση ευθύνη για πρόσφατες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στην Καμπούλ, ειδικά εναντίον διπλωματικών αποστολών, τζαμιών και άλλων στόχων», πρόσθεσε.

Ο Καρί Φάτεχ, η εθνικότητα του οποίου δεν είναι γνωστή, σκοτώθηκε μαζί με άλλο ένα μέλος του ΙΚ στη συνοικία Χαΐρ Χάνα της Καμπούλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Αξιωματούχοι της de facto κυβέρνησης μεταφόρτωσαν στο Twitter φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται τα δυο πτώματα να κείτονται σε συντρίμμια.

Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο του 2022 επιβεβαίωνε τον ρόλο του Καρί Φάτεχ, τον χαρακτήριζε έναν από τους κυριότερους ηγέτες του ΙΚΧ, αρμόδιο για τις επιχειρήσεις της οργάνωσης σε αχανή περιοχή, που εκτείνεται από την Ινδία ως το Ιράν και την Κεντρική Ασία.

Το ΙΚΧ, το οποίο έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον ξένων, θρησκευτικών μειονοτήτων και των θεσμών της de facto κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται γενικά η πιο σοβαρή απειλή για το καθεστώς των Ταλιμπάν αφότου το ένοπλο σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα ανέκτησε την εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021.

Μολονότι στην ιδεολογική ταυτότητα των δύο οργανώσεων διακρίνονται αρκετά κοινά στοιχεία, έχουν επίσης χαοτικές διαφορές, με το ΙΚΧ να επιδιώκει την εγκαθίδρυση παγκόσμιου «χαλιφάτου», ενώ οι φιλοδοξίες των Ταλιμπάν εξαντλούνται στο να κυβερνούν το ανεξάρτητο «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν». Οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από βαθύ μίσος.

Το ΙΚΧ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, τη 12η Δεκεμβρίου 2022, εναντίον ξενοδοχείου της Καμπούλ όπου συχνάζουν κινέζοι επιχειρηματίες. Πέντε κινέζοι πολίτες είχαν τραυματιστεί σε εκείνη την επίθεση.

Τον ίδιο μήνα, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας του Πακιστάν στην Καμπούλ.

Τον Ιανουάριο, επίθεση βομβιστή-καμικάζι κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών της de facto κυβέρνησης στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε και τότε το ΙΚΧ, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 53.

Τον Σεπτέμβριο, δυο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Ρωσίας σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι του ΙΚ.

Τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν εφόδους εναντίον κρησφύγετων του ΙΚΧ στην Καμπούλ, σκοτώνοντας ή αιχμαλωτίζοντας πολλά μέλη του.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα