back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιστολή των παιδιών του Μάριου Βίττι στον Κ. Τασούλα

Διαβάστε επίσης

Μια ξεχωριστή ευχαριστήρια επιστολή, έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, από τα παιδιά του κορυφαίου Ιταλού νεοελληνιστή, Μάριου Βίττι, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, στις 14 Φεβρουαρίου 2023 και στην κηδεία του οποίου ο κ. Τασούλας απέστειλε στεφάνι.

Ο κ. Τασούλας, αμέσως μετά την εκδημία του Μάριου Βίττι, προσέφερε σε όλους τους Έλληνες βουλευτές από ένα αντίτυπο του εμβληματικού βιβλίου του, με τίτλο «Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑ. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, έκανε επίσης αναφορά στον μεγάλο φιλέλληνα στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου «Μετά το ’22: Αναζητήσεις μιας νέας προοπτικής για την Ελλάδα» στις 17 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου, τονίζοντας τη συμβολή του στη διεθνή ανάδειξη του υψηλού επιπέδου της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδιαίτερα δε της περίφημης γενιάς του ’30.

Η επιστολή των παιδιών του Μάριου Βίττι, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τα συλλυπητήρια που θελήσατε να εκφράσετε αποστέλλοντας στεφάνι στην κηδεία του πατέρα μας, Μάριου Βίττι.

Ο Μάριου Βίττι, είχε μια μοναδική και καταπληκτική ζωή, μακρόχρονη και δημιουργική μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του από αυτόν τον κόσμο. Μόλις πριν λίγες μέρες είχε στείλει ένα κείμενο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης για να διαβαστεί με αφορμή μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του τον Απρίλιο.

Νιώθουμε περήφανοι που είχαμε έναν πατέρα που συνέβαλε τόσο σημαντικά στον ελληνικό πολιτισμό, ανακαλύπτοντας τον πλούτο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στο αρχείο του βρήκαμε κάποιες σελίδες γραμμένες σε νεαρή ηλικία στις οποίες προσπαθούσε να παρουσιάσει στο ιταλικό κοινό την Ελλάδα από μία διαφορετική σκοπιά για όσο αφορά τον Ελληνικό πολιτισμό. Στις περιγραφές του, αποτέλεσμα ταξιδιών που διεξήγαγε τη δεκαετία του 1950, διαφαίνεται ήδη η ικανότητα να αναλύει την Ελλάδα από την δική του προσωπική σκοπιά, η ίδια που του επέτρεψε να είναι πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος στις νεοελληνικές μελέτες του.

Ο Μάριου Βίττι, , κάτοικος της Ρώμης αλλά και της Ύδρας, Ιταλός αλλά και Έλληνας, μας άφησε μαζί με την μητέρα μας Αλεξάνδρα, με την οποία έζησε 70 χρόνια, μία ιδιαίτερη ταυτότητα, εν μέρει Ιταλοί εν μέρει Έλληνες.

Σας στέλνουμε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς

Massimo και Paolo Vitti».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα