back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Γκασούκα Ανατριχιαστικά επίκαιρο το έργο του Μάριου Ποντίκα “Ο Γάμος”

Διαβάστε επίσης

Την 1η Μαρτίου το θέατρο Επί Κολωνώ, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις 8 Μαρτίου, ημέρα μνήμης και αναστοχασμού για τις γυναίκες, τα δικαιώματα και τους αγώνες τους, θα παρουσιάσει το έργο του Μάριου Ποντίκα “Ο Γάμος” και θα ακολουθήσει συζήτηση, με τη συμμετοχή και του κοινού. 

Στην εκδήλωση θα λάβει μέρος, μεταξύ άλλων, η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Γκασούκα, μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου η κ. Γκασούκα  έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση καθώς επιβεβαιώνει ότι η τέχνη μπορεί να είναι συμμέτοχη  και μάρτυρας της ιστορίας. «Εδώ και χρόνια  έχουμε ένα κομμάτι από την ιστορία των γυναικών που για μεγάλο διάστημα απουσίαζε από τα επίσημα εγχειρίδια και την επίσημη ιστοριογραφία».

Παράλληλα χαρακτήρισε το έργο «ανατριχιαστικά επίκαιρο. Το έργο του Μάριου Ποντίκα “Ο Γάμος” ένα έργο για την έμφυλη βία γραμμένο πριν από 40 χρόνια από έναν άντρα που την αντιλαμβάνεται. Υπάρχουν χιλιάδες άνδρες σήμερα που δεν την κατανοούν».

Λίγα λόγια για το έργο: Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται και ακολουθούν οι αλλεπάλληλοι “βιασμοί” της από την οικογένεια, την κοινωνία, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται “καθηλωμένη” σε όλη τη διάρκεια του έργου, αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ παρακολουθούμε όλους τους ανθρώπους γύρω της να έχουν λόγο και άποψη γι’ αυτό που της συνέβη. Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους στην αίθουσα δικαστηρίου, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα