back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, υπέβαλε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία με τους 38 νεκρούς στα Τέμπη. Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα, ως αρμόδιος υπουργός.

Με ανακοίνωσή του ο ίδιος είπε πως «όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη», είπε ο κ Καραμανλής προσθέτοντας πως γι’ αυτό το λόγο, δηλώνει την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Σε αυτό το φόντο και ενώ οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν, από την πρώτη στιγμή της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, φόβους ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, συνεχίζεται το έργο απομάκρυνσης σορών από την άμορφη μάζα σιδερικών που μετατράπηκαν τα πρώτα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική στα Τέμπη. Ακούμε το Δημήτρη Πέρρο ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή και παρακολουθεί τη διαδικασία της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών που έχουν μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Στον τόπο της τραγωδίας έφθασε νωρίτερα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπουλου η οποία διέκοψε την επίσημη επίσκεψη της στη Μολδαβία και εναπόθεσε λίγα λουλούδια σε ένα βαγόνι.

«Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», επεσήμανε από τα Τεμπη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε και τα νοσοκομεία της Λάρισας.

«Τούτη την ώρα που ακόμα μετράμε τους νεκρούς μας και πενθούμε, δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες τώρα, θα τα πούμε στην ώρα τους. Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη στους συγγενείς των θανόντων και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Τέμπη.

Στο χώρο της τραγωδίας έφθασαν κλιμάκια ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ. Συλλυπητήρια μηνύματα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ δημοσία δαπάνη θα γίνουν οι κηδείες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Για την υπόθεση , συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, κατά τη βάρδια του οποίου έγινε η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα που παρακολουθεί τις ανακρίσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 59χρονος σταθμάρχης χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Οι εκτιμήσεις- μετα και τις ανωμοτί καταθέσεις συναδέλφων του- συγκλίνουν στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, που οδήγησε να βρεθούν δύο τρένα στην ίδια γραμμή με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μετωπικά με ταχύτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς στην πολύωρη κατάθεσή του υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν, στις 15 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση κανόνων για τους σιδηροδρόμους. Είχαν προηγηθεί κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει, Δεκέμβριος του 2020 κ αιτιολογημένη γνώμη, Δεκέμβριος του 2021!, όπως γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημουλης .

Μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ. Οι Σύλλογοι γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία εκφράζουν την οδύνη τους και καλούν σε αιμοδοσίες για τους τραυματίες.

Έκκληση για αίμα απευθύνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Έκτακτες αιμοδοσίες σήμερα και αύριο στα δημοτικά ιατρεία και στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Αιμοδοσία του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Έκτακτη αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών στα Τέμπη και από την Περιφέρεια Αττικής αύριο σε συνεργασία με το Λαϊκό Νοσοκομείο. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες από τα σωματεία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους για την κακή κατάσταση στο δίκτυο .

“Υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να αναζητηθούν. Να αποδοθούν ευθύνες, να αποδοθεί Δικαιοσύνη άμεσα και σε βάθος”, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Για προδιαγεγραμμένο έγκλημα κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Και ο καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα οπότε ενδέχεται στα δυτικά να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, αναμένονται αύριο στην Αττική. Άνεμοι Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 17 βαθμοί στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα