Η νηστεία Σαρακοστής είναι μια περίοδος επτά εβδομάδων που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και καταλήγει στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα με την προϋπόθεση όμως αυτή γίνεται σωστά.
Όπως έχει αποδειχθεί από τους επιστήμονες η νηστεία έχει τα εξής πλεονεκτήματα για την υγεία:
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
- Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
- Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
- Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.
- Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Όμως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται αφοί ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνονται στην περίοδο της νηστείας όπως τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) είναι πλούσια σε χοληστερόλη, γι’ αυτό καλό είναι να μην τρώγονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους.
Από την άλλη, οι ελιές και το τουρσί που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι της σαρακοστής δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη.
Μια άλλη ομάδα ατόμων που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την περίοδο της νηστείας και που θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά εάν θα κάνει νηστεία, είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή .
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, η νηστεία για αυτή την ομάδα ατόμων είναι απαγορευτική, καθώς «οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των βαλβίδων της καρδιάς, υποβάλλοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».