back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φινλανδία: Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας υποστήριξε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρός του.

Η έγκριση των συνθηκών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της ένταξης της Φινλανδίας πέρασε με 184 μέλη, επί συνόλου 200, του κοινοβουλίου να ψηφίζουν υπέρ, επτά κατά και ένα να τηρεί αποχή.

Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η Φινλανδία υπέβαλε τον περασμένο Μάιο αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού μέχρι τώρα εξαρτάτο από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις για την υπεράσπιση των συνόρων της με τη Ρωσία, μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Η είσοδος νέων μελών στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί από τα υπάρχοντα μέλη της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και η υποστήριξη για την αίτηση της Φινλανδίας παραμένει σε εκκρεμότητα από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Εγκρίνοντας τα ιδρυτικά έγγραφα του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία μπορεί να προηγηθεί της γειτονικής Σουηδίας, η οποία έχει επίσης αιτηθεί να γίνει μέλος αλλά η δική της αίτηση παρακωλύεται από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, αλλά κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε ανθρώπους που θεωρεί πως ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Σουηδία περιμένει επίσης έγκριση της υποψηφιότητάς της από την Ουγγαρία, το κοινοβούλιο της οποίας ξεκίνησε σήμερα τις επικυρώσεις και μπορεί να διεξαγάγει την ψηφοφορία αργότερα αυτόν τον μήνα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα