back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεξικό: Η εισαγγελία διενεργεί έρευνα για τον θάνατο πέντε νέων από πυρά στρατιωτών

Διαβάστε επίσης

Η γενική εισαγγελία του Μεξικού διενεργεί έρευνα για τους θανάτους πέντε νέων, συμπεριλαμβανομένου υπηκόου των ΗΠΑ, που φέρονται να σκότωσαν στρατιώτες στη Νουέβο Λαρέδο, ανέφεραν οι αρχές χθες Τρίτη.

Το μεξικανικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως συνεργάζεται με τους ερευνητές για να εξιχνιαστεί το πολύνεκρο επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε την Κυριακή.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Comisión Nacional de los Derechos Humanos, CNDH) γνωστοποίησε πως υπέβαλε καταγγελία, υπογραμμίζοντας πως άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν «έξι νέοι, οι πέντε εκ των οποίων είναι νεκροί».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι στρατιωτικοί έκαναν περιπολία ρουτίνας όταν άκουσαν πυρά. Το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα μόλις το πλησίασαν, κατά την ίδια πηγή.

Πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, ένας έκτος τραυματίστηκε κι ένας έβδομος βγήκε σώος, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου Άμυνας, που διευκρίνισε πως διενεργεί δική του, εσωτερική έρευνα.

Με βάση την καταγγελία της CNDH, το όχημα χτυπήθηκε από 20 σφαίρες, ενώ ένας από τους νέους που έπεσαν νεκροί είχε αμερικανική υπηκοότητα.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών, συγγενών των νεαρών και κατοίκων της συνοικίας όπου εκτυλίχθηκε το επεισόδιο. Στα πλάνα διακρίνεται επίσης στρατιώτης καθώς τον σέρνουν πολίτες και άλλος καθώς γρονθοκοπείται στο πρόσωπο.

Το επεισόδιο καταγράφηκε σε περιοχή η οποία σαρώνεται από τη βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Την 7η Δεκεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο επτά φερόμενων ως κακοποιών σε μάχη με στρατιωτικούς.

Το επεισόδιο της Κυριακής σημειώθηκε την ώρα που ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, το κόμμα του και οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο δίνουν περισσότερες εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις ως προς την επιβολή της τάξης. Το 2022, το Κογκρέσο του Μεξικού παρέτεινε ως τουλάχιστον το 2028 την εμπλοκή του στρατού σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Όμως «ο μεξικανικός στρατός είναι εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τον Ραϊμούντο Ράμος, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νουέβο Λαρέδο. «Οι εισαγγελείς πρέπει να εξιχνιάσουν τι συνέβη και ο πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να προστατεύει» τους στρατιωτικούς που εγκληματούν, δήλωνε ο ίδιος προχθές Δευτέρα.

Τον Σεπτέμβριο, το Κογκρέσο ανέθεσε στον στρατό τη διοίκηση της Εθνικής Φρουράς, κάτι που επέκριναν ΜΚΟ και ο ΟΗΕ.

Ο Τάιλερ Ματιάτσε, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ειδικευμένος στο Μεξικό, χαρακτήρισε το επεισόδιο της Κυριακής τεκμήριο πως η πολιτική που ακολουθείται στο Μεξικό για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. «Η ανάπτυξη στρατιωτών με πολεμικά όπλα στους δρόμους έφερε περισσότερη βία, δεν τη μείωσε», εξήγησε.

Από το 2006, όταν κηρύχθηκε ο αμφιλεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» με την εμπλοκή του στρατού, στο Μεξικό καταγράφθηκαν πάνω από 340.000 δολοφονίες, αποδιδόμενες κατά κύριο λόγο στις συμμορίες· άλλοι 100.000 και πλέον άνθρωποι εξαφανίστηκαν, κατά τους επίσημους αριθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα