back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αργεντινή: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της χώρας εν μέσω καύσωνα

Διαβάστε επίσης

Βλάβη στο δίκτυο διανομής προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της Αργεντινής για τουλάχιστον δυο ώρες χθες Τετάρτη, στερώντας το ρεύμα από εκατομμύρια πολίτες σε επαρχίες και τομείς της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, κυρίως εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, εν μέσω κύματος καύσωνα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στην πρωτεύουσα, το ρεύμα ήρθε περί τις 18:00 (τοπική ώρα) στο μετρό και οι υπηρεσίες άρχιζαν να αποκαθίστανται σταδιακά.

Μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στις πρώτες διακοπές από τις 16:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες), με τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους να παύουν να λειτουργούν, συνοικίες ολόκληρες του Μπουένος Άιρες να μένουν χωρίς ρεύμα και σταθμούς του μετρό να βυθίζονται στο σκοτάδι, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η βλάβη είναι μεγάλη, πλήττει αρκετές επαρχίες. Σε περίοδο μεγάλου καύσωνα, όπως σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού καλείται να παράγει πάνω από 25.000 μεγαβάτ και η διακοπή μας στερεί περίπου 9.000 μεγαβάτ», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Σαντιάγο Γιανότι στο δίκτυο C5N.

Η αιτία της διακοπής ήταν πυρκαγιά σε χωράφι 60 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, συνδεδεμένες με τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Atucha 1, σύμφωνα με τον κ. Γιανότι.

«Λόγω αυτού του εξωγενούς προβλήματος, ο Atucha 1 τέθηκε εκτός λειτουργίας, εισήλθε σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας», εξήγησε η Nucleoelectrica, η εθνική υπηρεσία παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικών σταθμών. Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας με τη σειρά της διέκοψε την παροχή σε μεγάλο μέρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Σε μήνυση κατ’ αγνώστων που υπέβαλε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καμπάνα, ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα ζήτησε «να διενεργηθεί έρευνα, να ασκηθεί δίωξη και, εάν απαιτείται, να συλληφθούν οι δράστες των πολύ σοβαρών πράξεων» που έπληξαν την ηλεκτροδότηση στη χώρα, εκφράζοντας τη «βεβαιότητα» πως η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό.

Δεν δημοσιοποιήθηκε μέχρι στιγμής κανένας επίσημος αριθμός για το πόσα νοικοκυριά επλήγησαν από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το ρεύμα κόπηκε σε επαρχίες στο κεντρικό και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κυρίως στην Κόρδομπα, στη Σάντα Φε, στη Μεντόσα και τομείς της επαρχίας Μπουένος Άιρες.

Τα αεροδρόμια Ezeiza και Aeropaque του Μπουένος Άιρες αντιμετώπισαν «μικροδιακοπές», χωρίς πάντως να χρειαστεί να ανασταλεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες σε αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης καταγράφηκε ενώ η Αργεντινή πλήττεται από το ένατο κατά σειρά κύμα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου: η θερμοκρασία έφθανε χθες τους 36° Κελσίου στο Μπουένος Άιρες. Η πρωτεύουσα της Αργεντινής ζει το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα