back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εν μέσω εθνικής τραγωδίας, τρία σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Οι επιπτώσεις από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη είναι σαφείς και στην πολιτική ζωή της χώρας η οποία κινούνταν το τελευταίο διάστημα σε ρυθμούς αναμονής των αποφάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών.

Ορόσημο μάλιστα σε αυτή την πορεία προς τις “εκλογές της άνοιξης”, όπως επαναλάμβανε ο πρωθυπουργός, θεωρούνταν η συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου που προγραμματιζόταν για αύριο Παρασκευή και σε αυτήν είχε παραπέμψει στις αρχές της εβδομάδας και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για απαντήσεις όχι μόνο σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ήταν βασικό θέμα στην ατζέντα, αλλά και για τον εκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού.

Γενική ήταν ωστόσο η αίσθηση όλο το τελευταίο διάστημα ότι ο σχεδιασμός αυτός εξελισσόταν με επίκεντρο την 9η Απριλίου, ημερομηνία που έδειχνε “κλειδωμένη” όσον αφορά την διεξαγωγή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Με την χώρα να έχει βυθιστεί σε πένθος η προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έχει ήδη αναβληθεί χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία. Και η ίδια η κυβέρνηση έχει στραμμένο το ενδιαφέρον αποκλειστικά και μόνο στην διαχείριση της τραγωδίας, την περίθαλψη των τραυματιών και την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Αλλά, ταυτόχρονα και στο ζήτημα της αναζήτησης ευθυνών για τις οποίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε μέσα από την δήλωσή του χθες το απόγευμα μετά την επιστροφή του από τον τόπο της τραγωδίας, ότι θα αποδοθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο νέο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Γεραπετρίτη, που αναλαμβάνει στην θέση του παραιτηθέντα Κώστα Καραμανλή, να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων

Με τα ζητήματα που αφορούν στην σιδηροδρομική τραγωδία να συνιστούν απόλυτη προτεραιότητα, στη κυβέρνηση καθιστούσαν σαφές χθες ότι ουδεμία συζήτηση γίνεται για το ζήτημα των εκλογών, ενώ ερωτηματικό αποτελεί εάν κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα δώσει κάποιο στίγμα σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των πολιτικών εξελίξεων.

Τα σενάρια πάντως είναι τρία, με την ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης να είναι πάντως βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται από τα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα της τραγωδίας, στην σκιά και των αποκαλύψεων για προειδοποιήσεις συνδικαλιστών σχετικά με ζητήματα εκσυγχρονισμού στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πρώτο σενάριο είναι οι εκλογές με απλή αναλογική να γίνουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στις 9 Απριλίου, το δεύτερο συνδέεται με την διενέργεια της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης μετά το Πάσχα, στις 23 Απριλίου, ώστε η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να γίνει στα τέλη Μαϊου, πριν την έναρξη των πανελλαδικών. Το τρίτο ενδεχόμενο αφορά σε εκλογές στα μέσα Μαϊου ώστε η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να γίνει μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα