back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι ζήτησε από την Ομάδα των 20 να ξεπεράσει τις διαφωνίες της

Διαβάστε επίσης

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι άνοιξε σήμερα τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 ζητώντας από το μπλοκ να ξεπεράσει τις διαφωνίες του αναφορικά με την Ουκρανία και εκτιμώντας ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση «απέτυχε» να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η Ινδία, που φέτος προεδρεύει της G20, έχει εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία. Εξάλλου το Νέο Δελχί εισάγει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα, ενώ, μετά την εισβολή και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία.

Ένδειξη των διαφωνιών στο εσωτερικό της G20 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα η πολυμέρεια βρίσκεται σε κρίση», εκτίμησε ο Μόντι σε προηχογραφημένο μήνυμά του κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20.

«Η εμπειρία των τελευταίων ετών – οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, πανδημία, τρομοκρατία και πόλεμος—κατέδειξε ξεκάθαρα ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση απέτυχε», υπογράμμισε.

Η Ινδία επιθυμεί να επικεντρώσει την προεδρία της σε θέματα όπως η μείωση της φτώχειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει επισκιάσει όλα τα άλλα ζητήματα.

«Έχουμε όλοι τις θέσεις μας και τις απόψεις μας για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλυθούν αυτές οι εντάσεις. Ως οι βασικές οικονομίες του κόσμου, έχουμε επίσης ευθύνη έναντι σε όσους δεν βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα», τόνισε ο Μόντι.

 

Ουκρανία

Χθες Πέμπτη από το Νέο Δελχί η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ζήτησε από τη G20 να «απαντήσει ξεκάθαρα», όπως το έκανε στη σύνοδο του Μπαλί πέρυσι, στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ινδία θα εκμεταλλευθεί αυτή τη σύνοδο της G20 για «να κάνει τη Ρωσία να καταλάβει ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί».

«Η επιτυχία της συνόδου θα μετρηθεί από το τι θα μπορέσουμε να κάνουμε για το θέμα», τόνισε.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Μπορέλ πρόκειται να συνομιλήσει με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Ο Λαβρόφ, από την άλλη, θα εκμεταλλευθεί τη συμμετοχή του στην G20 για να καταφερθεί εναντίον της Δύσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Πηγή: ΑΠΕ

  • Ετικέτες
  • G20
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα