back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βιετνάμ: Ο Βο Βαν Τουόγκ εκλέγεται πρόεδρος στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς

Διαβάστε επίσης

Το κοινοβούλιο του Βιετνάμ εξέλεξε σήμερα νέο πρόεδρο, τον Βο Βαν Τουόγκ, που διαδέχεται τον Νγκουέν Χουν Φουκ, μετά την παραίτηση του τελευταίου τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Ο Βο Βαν Τουόγκ, 52 ετών, έλαβε 487 από τις 488 ψήφους της βιετναμικής εθνικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Είναι τεράστια τιμή και μεγάλο καθήκον», είπε ο νέος πρόεδρος, δηλώνοντας «αποφασισμένος να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς».

Μετά την ορκωμοσία του ο νέος αρχηγός του κράτους, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει μέχρι το 2026, δέχθηκε μπουκέτο με λουλούδια, επευφημούμενος από τα μέλη του κοινοβουλίου.

Το Βιετνάμ, όπου κυβερνά με σιδηρά πυγμή το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΒ), διέρχεται περίοδο έντονων ζυμώσεων στους διαδρόμους, που οδήγησαν στην αποχώρηση κορυφαίων στελεχών διότι υπήρχαν υποψίες πως ενέχονταν σε σκάνδαλα διαφθοράς, συνδεόμενα με τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς κορυφώθηκε τον Ιανουάριο με την παραίτηση του πρώην προέδρου Νγκουέν Χουν Φουκ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας όταν η υγειονομική κρίση βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Ο κ. Τουόγκ θεωρείται προσκείμενος στον γενικό γραμματέα του ΚΚΒ, τον Νγκουέν Φου Τρογκ, που θεωρείται ο ισχυρότερος παράγοντας των μηχανισμών εξουσίας στην ασιατική χώρα. Ο ρόλος του θεωρείται κυρίως συμβολικός, συγκαταλέγεται πάντως στα τέσσερα κορυφαία αξιώματα, ή «πυλώνες» της εξουσίας στο Βιετνάμ.

Ο νέος πρόεδρος είναι το νεότερο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΒ, αλλά θεωρείται βετεράνος του κομματικού μηχανισμού. Άρχισε την πολιτική του καριέρα στις νεολαιίστικες οργανώσεις στο πανεπιστήμιο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα