back to top
35.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

35.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Πρωθυπουργός Ουκρανίας: Καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες παρά τις ρωσικές επιθέσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία καταφέρνει να παράγει τόση ενέργεια όση χρειάζεται, παρά τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν οι ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό της δίκτυο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ.

Ο Σμιχάλ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας, ότι το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας σε ποσοστό 40-50% έχει υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις πυραύλων που έγιναν κατά κύματα και τους βομβαρδισμούς με δρόνους κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Αν και εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, η Ουκρανία σε σύντομο διάστημα την αποκατέστησε με την βοήθεια εξοπλισμού που παρασχέθηκε από τους συμμάχους της.

«Η Ουκρανία είναι προς το παρόν εφοδιασμένη με ενέργεια που εξασφαλίζεται από γεννήτριες και τις δυνατότητες του δικτύου» δήλωσε ο Σμιχάλ. «Το επόμενο στάδιο είναι να διασφαλίσουμε τις υποδομές του δικτύου για την νέα θερμαντική περίοδο».

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την κατασκευή υπόγειων καταφυγίων με σκυρόδεμα για να προστατευθούν οι υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα διανομής από ενδεχόμενες νέες επιθέσεις, είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Από τον Οκτώβριο η Ρωσία πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ενεργειακά δίκτυα και υποσταθμούς κατά μήκος της χώρας με πυραύλους και δρόνους που έπληξαν σκληρά την βαριά βιομηχανία, συρρικνώνοντας πέρυσι την οικονομία της Ουκρανίας κατά ένα τρίτο.

Ο Σμιχάλ που είναι πρωθυπουργός από τον Μάρτιο του 2020, υποσχέθηκε να εστιάσει σε μέτρα ταχείας αποκατάστασης αυτόν τον χρόνο. Η αποναρκοθέτηση των ανακαταληφθέντων εδαφών, η ανοικοδόμηση σπιτιών και των κρίσιμων υποδομών θα είναι το κλειδί, δήλωσε.

Η Ουκρανία προσβλέπει στο ότι χρηματοδότηση της με τον ποσό των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους Δυτικούς εταίρους θα βοηθήσει στο να γίνουν αυτά τα βήματα, επιπροσθέτως και των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ζητηθεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο Σμιχάλ είπε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του πολέμου και δεν θα προβεί σε αλλαγές προσωπικού στο προσεχές μέλλον, αν και είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει κατά κάποιο τρόπο να μειώσει τον αριθμό των υπουργείων από 20 στα 15-16.

«Έχουμε ένα όραμα για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί το υπουργικό συμβούλιο, να εκσυχρονισθεί και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις κάτι που περιλαμβάνει μελλοντικό ανασχηματισμό», δήλωσε ο Σμιχάλ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν πέρυσι την Ουκρανία ως υποψήφιο μέλος της και το Κίεβο επίσης επιθυμεί να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Οι ανοιχτές πόρτες δεν επαρκούν για εμάς. Περιμένουμε συγκεκριμένες αποφάσεις από τους εταίρους μας», είπε ο Σμιχάλ για το ΝΑΤΟ αναφερόμενος στην προοπτική να γίνει η χώρα του μέλος του οργανισμού αυτού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα