back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Δ. Παπαγγελόπουλος – Αθώα η Τουλουπάκη

Διαβάστε επίσης

Με την απόφαση επί της ενοχής για δύο πράξεις παράβασης καθήκοντος για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης πρώην υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έπεσε η αυλαία και στο δεύτερο Ειδικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν τον πρώην υπουργό ένοχο για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος ειδικότερα η καταδίκη του ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που τις άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Eπίσης κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα.

Κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, για καταγγελίες ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για καταγγελίες για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Το Δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας όπως και για την ηθική αυτουργία σε αυτή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δ. Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι τον εκπροσωπούν σήμερα λόγω ασθενείας, ζήτησαν να αναγνωριστούν στον εντολέα τους ελαφρυντικά.

Αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή για την αναγνώριση ή μη των ελαφρυντικών.

Δήλωση Δ. Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου σε δήλωσή του αναφέρει:

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.

Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.

Αυτά προς το παρόν».

Τουλουπάκη: Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης

«Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν» δήλωσε η Ελένη Τπυλουμπάκη σχολιάζοντας την απόφαση.

«Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια» κατέληξε η κ. Τουλουμπάκη.

Πως ψήφισαν οι 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών

Τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, στην υπόθεση Δ. Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπάκη, ψήφισαν ως εξής:

Για Κατάχρηση εξουσίας αθώα η Ελένη Τουλουπάκη κατά πλειοψηφία 9-4 και της κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία 8-5.

Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος:

Αθώος :

-Κατά πλειοψηφία 8-5 για Γεωργία Τσατάνη.

-Κατά πλειοψηφία 8-5 για Γιώργο Παπαχρήστο.

-Κατά πλειοψηφία 7-6 για Βγενόπουλο, Αλαφούζο.

Ένοχος :

-Κατά πλειοψηφία 7-6 για Ελένη Ράικου

-Κατά πλειοψηφία 8-5 για Μιχάλη Σάλλα.

 

Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα