back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Ανάγκη ταχύτερης μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από τη σεισμόπληκτη Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ προέτρεψε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει τη μετεγκατάσταση, σε άλλες χώρες υποδοχής, των Σύρων προσφύγων που ζούσαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν αυτήν την έκκληση με την ευκαιρία της άφιξης στη Μαδρίτη 89 Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Τα τελευταία 12 χρόνια η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών, στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία ενώ χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν. Εκτιμάται ότι από τους περίπου 9 εκατομμύρια σεισμόπληκτους, το 1,7 εκατ. είναι πρόσφυγες.

«Πολλοί πρόσφυγες που έφυγαν στην Τουρκία αναζητώντας ασφάλεια και προστασία τώρα (…) έχασαν το σπίτι τους και τα μέσα επιβίωσής τους» ανέφεραν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες και να χαλαρώσει η πίεση που δέχονται οι τοπικές κοινότητες, οι οποίες καταστράφηκαν από τον σεισμό, ο ΟΗΕ καλεί τις άλλες χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης των Σύρων σε άλλες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της UNHCR, Φίλιπο Γκράντι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα