back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

B. Σεγραδάκης: Ελλείψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και υλικοτεχνικής υποδομής

Διαβάστε επίσης

Για ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή που ταλανίζουν την εναέρια κυκλοφορία διαχρονικά, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (Ε.Ε.Ε.Κ.Ε), Βαγγέλης Σεγρεδάκης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση.

Με αφορμή και πρόσφατη ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε.Κ.Ε, επανέλαβε την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες αναβαθμίσεις των κρίσιμων συστημάτων και να προχωρήσει η πρόσληψη ικανού αριθμού ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης αεροπορικής κίνησης εν όψει και της θερινής περιόδου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει ασφάλεια στην εναέρια κυκλοφορία.

«Το 2022 σημειώθηκε αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 7% σε σχέση με το 2019 χρονιά που θεωρείται το ρεκόρ της εναέριας κυκλοφορίας, πανευρωπαϊκά . Εκτιμάται ότι η φετινή θερινή περίοδος θα έχει διψήφιο αριθμό αύξησης 15-20%. Αυτές τις διαδοχικές αυξήσεις κυκλοφορίας έρχεται να τις διαχειριστεί ένα απαρχαιωμένο σύστημα με λειτουργικά θέματα που χρήζει αναβάθμισης τόσο στο κομμάτι της ταχύτητας της εξυπηρέτησης όσο και της αυξημένης ασφάλειας που παρέχουν τα καινούρια συστήματα που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία δεν έχουμε προμηθευτεί ακόμα», ανέφερε.

Παράλληλα, στηλιτεύοντας τις ελλείψεις σε προσωπικό, σημείωσε ότι στο σύνολο των αεροδρομίων της επικράτειας, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 120 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προκειμένου να λειτουργούν χωρίς προβλήματα οι βάρδιες. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι κάποιος που θα προσληφθεί τώρα θα χρειαστεί εκπαίδευση ώστε να είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του σε βάθος πενταετίας.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας αριθμός προσλήψεων και όχι σπασμωδικές κινήσεις διότι ενδιάμεσα φεύγει κόσμος που δεν προλαβαίνει να αναπληρωθεί. Επίσης, όσο αυξάνεται η κυκλοφορία, τα συστήματα πρέπει να αναβαθμίζονται σε επίπεδο συχνοτήτων και ραντάρ. Η τεχνολογία προχωράει και πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σεγραδάκη έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες προμηθειών ο οποίες όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί , επομένως δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες αναβαθμίσεις.

«Υπάρχουν συστήματα τα οποία μπορούν να κάνουν τη δουλειά μας ταχύτερα, να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερη κυκλοφορία αλλά και να προσδώσουν χαρακτηριστικά ασφαλείας. ‘Άλλωστε, δεδομένης και της μεγάλης εποχικότητας που έχει ο τουρισμός στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει η ταχύτερη δυνατή και ασφαλής εξυπηρέτηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο και ότι δεν ξεκινήσει θα παγώσει», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα