back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στον ανακριτή η πρόεδρος του Περού για τους θανάτους στις ταραχές

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε αναμένεται να ανακριθεί αύριο Τρίτη από την εισαγγελία στο πλαίσιο έρευνας με στόχο να εξακριβωθούν οι ευθύνες της για τους θανάτους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής της, δήλωσε χθες Κυριακή δικηγόρος της αρχηγού του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Η κυρία Μπολουάρτε «θέλει να βοηθήσει να ανακαλυφθεί ποια είναι η αλήθεια», είπε η συνήγορός της Κέλι Μοντενέγκρο, στην εφημερίδα El Comercio. «Θα συμμορφωθούμε προς όλα όσα (ζητά) η εισαγγελία», διαβεβαίωσε.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε τη 10η Ιανουαρίου πως άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος της κυρίας Μπολουάρτε για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις» κατά συρροή και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών», αναφερόμενη στον ρόλο της στην αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τον Δεκέμβριο του 2022 ως τον Ιανουάριο του 2023.

Υπουργοί και πρώην υπουργοί της κυβέρνησής της βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της έρευνας.

Το Περού παραμένει βυθισμένο στη σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε την 7η Δεκεμβρίου, με την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε.

Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών, κατηγορείται πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον παύσει. Βρίσκεται σε κέντρο κράτησης στη Λίμα, καθώς του επιβλήθηκε 18μηνη προφυλάκιση.

Η πτώση του έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία πυροδότησε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 48 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες. Δέκα πολίτες και έξι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο, σε νέες κινητοποιήσεις στην περιοχή Πούνο.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η κυρία Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα