back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Έφοδο στα γραφεία του ΟΣΕ πραγματοποίησαν στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΡΑΣ έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις εγγράφων και ηχογραφημένων συνομιλιών που πιθανόν θα ρίξουν φως στις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. Η Αρχή έχει πλέον το δικαίωμα να συντάξει πόρισμα για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, το οποίο μπορεί να στείλει στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, αλλά και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ, ενώ το συγκεκριμένο πόρισμα αναμένεται να σταλεί ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων, προκειμένου να αποφασίσει αν θα γίνει ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας της Hellenic Train.

Σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί στη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, μία ημέρα μετά την τραγωδία, ενώ ο φάκελλος της ΕΔΕ διαβιβάζεται στην ανακρίτρια. Επίσης, παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Υπηρεσίας τους. Όπως προέκυψε από την ΕΔΕ που διέταξε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Επιθεωρητής έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ δεν υπεβλήθη σε καμία διαγνωστική εξέταση, δεν προσήλθε στα ΤΕΠ, αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής, που γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα, και εν συνέχεια ο επιμελητής κατ’ εντολή του διευθυντή έδωσε αναρρωτική άδεια 30 ημερών.

Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία τίθεται, μετά τις εξελίξεις, ο διευθυντής της κλινικής, Νικόλαος Χαυτούρας, με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, να στηλιτεύει παράλληλα την παραμονή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ των κ.κ. Καραμανλή και Παππά.

Εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ της Λάρισας περνούν από το πρωί, την πόρτα της ανακρίτριας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή του απολογία, ο σταθμάρχης ανέφερε ότι νόμιζε ότι είχε γυρίσει το κλειδί και οι λυχνίες δεν τον προειδοποίησαν και έτσι δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι δεν γύρισε σωστά το κλειδί. Επίσης επιβεβαίωσε ότι την ώρα του ατυχήματος ήταν μόνος του στη βάρδια με τους άλλους δύο σταθμάρχες, τους πιο έμπειρους, να έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους νωρίτερα. Επιρρίπτει ευθύνες και στον νεκρό μηχανοδηγό του intercity, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε και αυτός να έχει αντιληφθεί και να τον ενημερώσει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών, να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και, τέλος, να συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία και να καταθέσει το Πόρισμά της, που θα περιλαμβάνει και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Αύριο, στις 11:00 το πρωί η προγραμματισμμένη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

Στην κηδεία του 35χρονου μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, Σπύρου Βούλγαρη, στην Καισαριανή, παρέστη νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Εξοργιστικό και ασέβεια προς τα θύματα το επιχείρημα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ η κυβέρνηση”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Παράλληλα, επέκρινε την υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του παραιτηθέντους υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν με αφορμή τη τραγωδία των Τεμπών. Ζητεί να πληροφορηθεί γιατί ικανοποιήθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση χρηματοδοτούμενων έργων από την ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και ποια ήταν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους.

Αποσωληνώθηκε αλλά παραμένει σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος εγκαυματίας. Η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων αύριο Τετάρτη, 8 Μαρτίου, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη. Ακινητοποιημένα τρένα και Προαστιακός, αλλά και λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα. Θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ. Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι δάσκαλοι. Στις 12:30 η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

Στο μεταξύ, εντολή για την άμεση διενέργεια έρευνας σχετικά με ενέργειες αστυνομικών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας διαμαρτυρίας για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, την περασμένη Κυριακή, στο κέντρο της Αθήνας, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Παράλληλα, έδωσε εντολή στον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, να συγκαλέσουν σύσκεψη με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων που διοργανώνουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αύριο Τετάρτη.

Εκδίδεται από την Τουρκία στην Ελλάδα ο φυλακισμένος πατέρας του μηχανοδηγού που σκοτώθηκε στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές Αρχές θα προχωρήσουν στην έκδοση του πατέρα του μηχανοδηγού.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: ισχυρή ανάπτυξη καταγράφηκε και στο δ’ τρίμηνο του 2022 στην ελληνική οικονομία, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, με την ΕΛΣΤΑΤ να την εκτιμά στο 5,2%.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη σειρά των δηλητηριάσεων που εδώ και τρεις μήνες έχουν πλήξει περίπου 5.000 μαθήτριες της χώρας σε 230 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συλληφθέντων και τα κίνητρά τους.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Αγώνες ρεβάνς για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 22.00 Τσέλσι- Ντόρτμουντ και Μπενφίκα- Μπριζ. Στις 21.00 Ολυμπιακός- Μπαρτσελόνα για την 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Στις 19.00 Άνκαρα- Προμηθέας για το Γιούροκαπ και στις 21.30 Λιμόζ- ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ.

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, αύριο στην Αττική, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα