back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών και για άλλα πρόσωπα εκτός από τον ήδη προφυλακισμένο σταθμάρχη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, με έγγραφο του ζήτησε από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τον εκτροχιασμό τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017 με τέσσερις νεκρούς, προκειμένου να ερευνηθεί εκ νέου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο μεταξύ, εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ της Λάρισας περνούν από το πρωί, την πόρτα της ανακρίτριας. Όσον αφορά τον σταθμάρχη Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή του απολογία ανέφερε ότι νόμιζε ότι είχε γυρίσει το κλειδί και οι λυχνίες δεν τον προειδοποίησαν και έτσι δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι δεν το γύρισε σωστά. Επιβεβαίωσε ότι την ώρα του ατυχήματος ήταν μόνος του στη βάρδια, καθώς οι άλλοι δύο εμπειροι σταθμάρχες είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στον νεκρό μηχανοδηγό του intercity, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε και αυτός να έχει αντιληφθεί και να τον ενημερώσει ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Έφοδο στα γραφεία του ΟΣΕ πραγματοποίησαν στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΡΑΣ έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις εγγράφων και ηχογραφημένων συνομιλιών που πιθανόν θα ρίξουν φως στις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. Η Αρχή έχει πλέον το δικαίωμα να συντάξει πόρισμα, το οποίο μπορεί να στείλει στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, αλλά και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ, ενώ το συγκεκριμένο πόρισμα πιθανότανα να σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων, προκειμένου να αποφασίσει αν θα γίνει ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας της Hellenic Train.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών, να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και, τέλος, να συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία και να καταθέσει το Πόρισμά της, που θα περιλαμβάνει και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Αύριο, στις 11:00 το πρωί η προγραμματισμμένη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών. “Εξοργιστικό και ασέβεια προς τα θύματα το επιχείρημα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ποτέ η κυβέρνηση”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Παράλληλα, επέκρινε την υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές του παραιτηθέντους υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν. Ζητεί να πληροφορηθεί γιατί ικανοποιήθηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση χρηματοδοτούμενων έργων από την ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και ποια ήταν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους.

“Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με την Ένωση να υπογραμμίζει ότι “οι Έλληνες Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία, όπως πράττουν μέχρι σήμερα”.

Πλήθος κόσμου, αποχαιρετά αυτή την ώρα, στην Αμαλιάδα, τον 59χρονο μηχανοδηγό του μοιραίου επιβατηγού τραίνου, Γιώργο Κουτσούμπα, ο οποίος είναι ένας από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Στην κηδεία του 35χρονου μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, Σπύρου Βούλγαρη, στην Καισαριανή, παρέστη το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. ”

Σε αναστολή καθηκόντων οι δύο εμπλεκόμενοι γιατροί στη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, μία ημέρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ ο φάκελλος της ΕΔΕ διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια. Επίσης, παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ. Όπως προέκυψε από την ΕΔΕ που διέταξε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Επιθεωρητής έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ δεν υπεβλήθη σε καμία διαγνωστική εξέταση, δεν προσήλθε στα ΤΕΠ, αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, που γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα, και εν συνέχεια, κατ’ εντολήν του, ο επιμελητής έδωσε αναρρωτική άδεια 30 ημερών.

Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία τίθεται, μετά τις εξελίξεις, ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής, Νικόλαος Χαυτούρας, με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, να στηλιτεύει παράλληλα την παραμονή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ των κ.κ. Καραμανλή και Παππά.

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων αύριο Τετάρτη, 8 Μαρτίου, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη. Ακινητοποιημένα τρένα και Προαστιακός, αλλά και λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα. Θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ. Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι δάσκαλοι. Στις 12:30 η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια. Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες ζητεί η ΓΣΕΕ. Υπογραμμίζει ότι κατά το 38ο Συνέδριό της, μεθαύριο, Πέμπτη, 9 Μαρτίου, κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, “για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές”, προαναγγέλλοντας επίσης απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: To “πράσινο φως” για την εφαρμογή του προγράμματος «Κάλυψη» εντός των επομένων ημερών, το οποίο προβλέπει την στέγαση 3.000 ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε 1.000 ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο, έδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι αιτήσεις ιδιοκτητών και δικαιούχων θα υποβάλλονται στους Δήμους, μαζί με τα -κατά περίπτωση δικαιολογητικά

Στη διεθνή επικαιρότητα: Δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν στην Ιταλία, κατά την σύγκρουση των αεροσκαφών τους στον αέρα κοντά στην Ρώμη, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Οι δύο πιλότοι βρίσκονταν στο πηδάλιο δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών και συμμετείχαν σε εκπαιδευτική αποστολή. Τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών εν πτήσει δεν έχουν γίνει γνωστά.

Πολιτισμός: Στην Ελλάδα επιστρέφουν τρία θραύσματα Γλυπτών του Παρθενώνα, έπειτα από τη συμφωνία Ελλάδας – Βατικανού. Τις λεπτομέρειες έχει η Μαρία Βασιλοπούλου…

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, αύριο στην Αττική, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου – 15 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα