back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: Να προστατευτούν οι τοιχογραφίες της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης

Διαβάστε επίσης

Την συντήρηση και προστασία των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ζητά με επιστολή της προς την Τεχνόπολη η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.

Πρόκειται για τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν το 1944 και όπως τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση αποτελούν ένα “αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας” του της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας αναφέρει:

Να προστατευτούν οι τοιχογραφίες της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της στην περίοδο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

Την συντήρηση και προστασία των ιστορικών τοιχογραφιών που βρίσκονται στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης διεκδικεί η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας». Στην επιστολή της προς την Τεχνόπολη, που αναλαμβάνει πλέον την διαχείριση αυτού του χώρου, αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή την ανοιχτή πρόσκληση για συλλογή ιστορικού υλικού και τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του χώρου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης από την Τεχνόπολη, θέλουμε να αναδείξουμε ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της που σχετίζεται με την περίοδο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, πάνω από τις πλευρικές εισόδους της Αγοράς δεσπόζουν δύο τοιχογραφίες που απεικονίζουν σφυροδρέπανα κάτω από τα οποία είναι ζωγραφισμένα τα αρχικά γράμματα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.) που δημιουργήθηκαν τον Νοέμβρη του 1944 για τον εορτασμό των 26 χρόνων από την ίδρυση του.

Ήταν μόλις λίγες μέρες από την Απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβρη του 1944, έπειτα από τεράστιες θυσίες και σκληρούς αγώνες του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) Αθήνας. Την δική του εποποιία στην περιοχή της Κυψέλης έγραψε και το 3ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αθήνας, ενώ καθοριστικό ρόλο για την ίδρυση, τη στελέχωση και τη δράση του είχε η 7η αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ που λειτουργούσε στην περιοχή της Κυψέλης.

Στις 19 Νοέμβρη του 1944 κορυφώθηκε ο εορτασμός της επετείου με την συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου στην πλατεία Συντάγματος. Στη μέση της πλατείας είχε στηθεί ένα επιβλητικό κενοτάφιο των ηρώων που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και τη Λαοκρατία. Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους χιλιάδες νεκρούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Χιλιάδες ήταν τα σφυροδρέπανα που ζωγραφίστηκαν εκείνες τις ημέρες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Αθήνα, για να τιμήσουν αυτόν τον αγώνα. Ελάχιστα όμως από αυτά σώζονται μέχρι σήμερα, καθώς, αυτά καταστράφηκαν και καλύφθηκαν με μπογιά τα χρόνια που ακολούθησαν, στα οποία το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου και πολλά μέλη του εκτοπίστηκαν σε εξορίες και φυλακές.

Κατά τη διάρκεια παλαιότερων εργασιών ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς, με την αποκόλληση σοβάδων, αποκαλύφθηκαν τυχαία οι τοιχογραφίες, αποκαταστάθηκαν με την εθελοντική προσφορά επαγγελματιών συντηρητών έργων τέχνης και διατηρούνται στο χώρο μέχρι σήμερα.

Η σημερινή εικόνα των συρμάτων που διαπερνούν την συγκεκριμένη τοιχογραφία δεν συνάδει με την πρόθεση της Τεχνόπολης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα πρέπει να διορθωθεί με τις εργασίες ανακαίνισης που θα ακολουθήσουν.

Διεκδικούμε από την Τεχνόπολη και τον Δήμο της Αθήνας να σεβαστούν τους αγώνες και την ιστορία του τόπου μας και να φροντίσουν ώστε οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες να μην καταστραφούν, να συντηρηθούν και να πλαισιωθούν καταλλήλως, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική ιστορική επιγραφή. »

Mάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα