back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περού: Τέσσερις στρατιώτες πνίγηκαν, δύο παραμένουν αγνοούμενοι

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον τέσσερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων πέθαναν από πνιγμό και δύο αγνοούνται αφού τους παρέσυραν τα νερά ποταμού προχθές Κυριακή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που τους πετροβολούσαν στην περιοχή Πούνο (νότια), ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Περού.

«Σήμερα, αίρουμε τη σημαία μας μεσίστια, σε ένδειξη πένθους και σεβασμού στη μνήμη των γενναίων» στρατιωτών, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων πτωμάτων στα παγωμένα νερά του ποταμού Γιάβε, που πηγάζει στη λίμνη Τιτικάκα, στα σύνορα με τη Βολιβία, ανέφερε μέσω Twitter το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως οι έρευνες για τον εντοπισμό των δυο αγνοουμένων συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι στρατιώτες προσπαθούσαν να αποφύγουν διαδηλωτές που απαιτούσαν την παραίτηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε.

«Διασχίσαμε το ποτάμι (…) επειδή δεν είχαμε άλλο τρόπο να ξεφύγουμε. Από 800 ως 900 άνθρωποι μας περικύκλωσαν κι άρχισαν να μας πετούν πέτρες (…) Μας φώναζαν διεφθαρμένους και δολοφόνους», είπε στρατιώτης, κουκουλωμένος με κουβέρτα, σε βίντεο που διένειμε το υπουργείο.

Κατά την αφήγησή του, οι στρατιώτες προσπάθησαν να φτιάξουν ανθρώπινη αλυσίδα, αλλά «μας παρέσυρε το ρεύμα και κάποιοι άρχισαν να πνίγονται».

Προχθές Κυριακή, οι υγειονομικές αρχές στην Πούνο ανακοίνωσαν πως προσέφεραν φροντίδες σε πέντε στρατιώτες που είχαν υποστεί υποθερμία και διασώθηκαν από χωρικούς.

Η περίπολος του στρατού κατευθυνόταν στην πόλη Χούλι, όπου τραυματίστηκαν 16 άνθρωποι, δέκα πολίτες και έξι στρατιωτικοί, σε επεισόδια το Σάββατο.

Το Περού παραμένει βυθισμένο στη σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση που ξέσπασε την 7η Δεκεμβρίου, με την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που αντικαταστάθηκε από την ως τότε αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε.

Ο κ. Καστίγιο, 53 ετών, κατηγορείται πως αποπειράθηκε πραξικόπημα όταν προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον παύσει. Παραμένει σε κέντρο κράτησης στη Λίμα, αφού του επιβλήθηκε 18μηνη προφυλάκιση.

Η πτώση του έπειτα από δεκαεπτά μήνες στην εξουσία πυροδότησε διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 52 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων στρατιωτικών, και πάνω από 1.300 τραυματίες, εκ των οποίων οι μισοί ένστολοι, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η κυρία Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα