back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θ. Πλεύρης-ECONOMIST: Προτεραιότητα η πρόληψη για τον καρκίνο τα επόμενα χρόνια

Διαβάστε επίσης

Στο συνέδριο του ECONOMIST GREECE’S AGENDA TO COMBAT CANCER που διεξάγεται από το πρωί στην Αθήνα, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας πως όλη η χώρα πενθεί και κυρίως οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους «απέναντι στους οποίους θα πρέπει να σταθούμε με μία συστολή και ντροπή, καθώς θα πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από δω και στο εξής», όπως είπε χαρακτηριστικά για να έρθει στο θέμα του συνεδρίου που αφορά την πρόληψη στον καρκίνο.

Ο ίδιος επισήμανε πως μετά την πανδημία όλες οι χώρες αναμένουν έκρηξη των νέων διαγνώσεων καρκίνου, γιατί σε αυτή την τριετία δεν έγιναν οι εξετάσεις που έπρεπε να γίνουν. Αναφερόμενος στο τρίπτυχο αντιμετώπιση του καρκίνου στην χώρα μας είπε ότι αυτό είναι «η πρόληψη η διάγνωση και θεραπεία και η επιβίωση των ασθενών». Ήδη όπως τόνισε υπάρχουν τρία οργανωμένα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο και 6113 γυναίκες έχουν βρεθεί με καρκίνο του μαστού στα πρώιμα στάδια.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως τα προγράμματα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες μορφές καρκίνου, ενώ αναφερόμενα στο ζήτημα της διάγνωσης είπε ότι αυτή θα είναι συντομότερη και πιο ακριβής με καλύτερες υποδομές. Μιλώντας για τις θεραπείες τόνισε ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν καινοτόμες θεραπείες» και μίλησε για ενίσχυση των προϋπολογισμών για να μπορέσει να συμβεί αυτό. Ήδη, συνέχισε «ξεκινάει και η κατ οίκον νοσηλεία και η ανακουφιστική φροντίδα για τους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίες είναι στις προτεραιότητες μας, όπως και οι νέες τεχνολογίες καθώς ήδη έχουμε έτοιμο το μητρώο για τον παιδικό καρκίνο και στόχος είναι να υπάρξει σύντομα και το συνολικό μητρώο για τον καρκίνου στην χώρα μας». Όπως είπε τέλος ο υπουργός υγείας, «στόχος είναι μετά το 2025 τα παιδιά που θα γεννηθούν να μην καπνίσουν ποτέ στη ζωή τους», ενώ αναφερόμενος στον προσωπικό γιατρό είπε ότι είναι κομβική σημασίας καθώς είναι ο γιατρός που θα παρακολουθεί τα προγράμματα πρόληψης. Ανέφερε επίσης πως δεν είναι μόνο ελληνικός αλλά και ευρωπαϊκό στόχος «να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια αλλά και να προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό κι άλλα μέσα κι άλλες μορφές καρκίνου χωρίς να χρειάζεται να της θεραπεύουμε».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, Ζένια Σαριδάκη η οποία αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου στην χώρα μας. Μίλησε για την «εξαιρετικά σημαντική εκπαίδευση των γιατρών», τονίζοντας: « καλύτερη Ογκολογία δεν μπορείς να προσφέρεις αν δεν είσαι σωστά εκπαιδευμένος» και τόνισε τις υποτροφίες στο εξωτερικό αλλά και τα προγράμματα που γίνονται στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή.

Είπε ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει, ώστε να διαμορφωθεί ένα μητρώο καρκίνου, ενώ μιλώντας για τους βιοδείκτες, σημείωσε ότι «είναι κομβική σημασίας, καθώς σιγά-σιγά αρχίζουν να εντάσσονται στην συνταγογράφηση για τον καρκίνο του μαστού και είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη νόσο». Είπε επίσης, ότι παρά την δύσκολη διετία του κορονοϊού «συνεχίστηκε η υποστήριξη μα προγράμματα κατά του καρκίνου τα οποία συμβάλλουν στην ιατρική ακριβείας στην Ογκολογία ή οποία είναι πολύτιμη επένδυση στην πρόληψη στην διάγνωση και στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Ν.Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο τραγικό δυστύχημα, είπε ότι «σήμερα είναι μεγαλύτερη από πότε η ανάγκη για υπερκομματικές πολιτικές προτεραιότητες αλλά και συνεργασία», τονίζοντας ότι η συνεργασία για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως εξήγησε «προκύπτει από μελέτες ότι ένα πέμπτο των ασθενών στην Ελλάδα αναφέρει πως έχει ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους και πρόσβασης ή καθυστερήσεων σε εξετάσεις και θεραπεία».

Τέλος, ο Cyril Schiever, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας MSD αναφέρθηκε στη σημαντική – όπως είπε – πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την θνητότητα διαφόρων μορφών καρκίνου. Μάλιστα όπως τόνισε «ένας στους τρεις ασθενείς που θεραπεύτηκαν με καρκίνο του πνεύμονα τη διετία 2018 2019 είναι ακόμα στη ζωή, κάτι που θα ήταν αδιανόητο να ισχυριστούμε πριν από 10 χρόνια». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει πολλά όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα, αλλά είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου και στην Ελλάδα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να μετρούμε την επιτυχία αλλά και την αποτυχία μας, ώστε να έχουμε εικόνα για το τι αποδίδει και πόσο κοστίζει». Ο ίδιος, κλείνοντας ζήτησε ασφαλές περιβάλλον στο οποίο να μπορεί η φαρμακοβιομηχανία να καινοτομεί και να κάνει έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα