back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από επιδρομή στη Τζενίν – Έκρυθμη η κατάσταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Διαβάστε επίσης

Έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ο δράστης μιας πρόσφατης επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε δύο Ισραηλινούς, σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη διάρκεια νέας επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο κύμα βίας που δεν μοιάζει να μειώνεται.

Έπειτα από μια επιχείρηση του στρατού –στην οποία συμμετείχαν τεθωρακισμένα οχήματα, drones καθώς και τουλάχιστον ένας εκσκαφέας και ένα επιθετικό ελικόπτερο – δημοσιογράφος του AFP μπόρεσε να τραβήξει βίντεο από το εσωτερικό του κτιρίου, όπου είχε κλειστεί ο Άμπντελ Φάταχ Χουσέιν Χρούσαχ, μέλος του ένοπλου βραχίονα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των ισραηλινών δυνάμεων και μαρτυριών περίοικων, οι στρατιώτες περικύκλωσαν το κτίριο. Στη συνέχεια ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, αλλά και Παλαιστίνιους μαχητές στους δρόμους της Τζενίν.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για εκτόξευση ρουκετών εναντίον του κτιρίου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι “κινητοί εκτοξευτήρες ρουκετών” χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του κτιρίου. Στο εσωτερικό του, οι ζημιές στους τοίχους μαρτυρούν τη βία των συγκρούσεων.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο έξι Παλαιστινίων “που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή κατοχή στη Τζενίν”: εκτός από τον 49χρονο Χρουσάχ, πέντε άνδρες ηλικίας 22 με 29 ετών σκοτώθηκαν. Επιπλέον 26 άλλοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τρεις σοβαρά. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στις τάξεις τους υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο Χρούσαχ ήταν ο δράστης επίθεσης στις 26 Φεβρουαρίου που κόστισε τη ζωή σε δύο αδέλφια, Ισραηλινούς εποίκους που ζούσαν σε οικισμό στη βόρεια Δυτική Όχθη.

 

“Αποφασιστικότητα”

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη τους στρατιώτες που “ενήργησαν με χειρουργική ακρίβεια στο άντρο των δολοφόνων” και “εξουδετέρωσαν έναν φρικτό τρομοκράτη”. “Οποιοσδήποτε μας κάνει κακό θα πληρώνει το τίμημα”, πρόσθεσε.

“Τα εγκλήματα και οι σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί δεν θα εκφοβίσουν τον παλαιστινιακό λαό μας, αλλά θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει την ισραηλινή κατοχή”, αντέδρασε η Χαμάς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε στη δημοσιότητα αντίστοιχου ύφους ανακοίνωση, όπως και το κίνημα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η Φάταχ, το κείμενο της οποίας άφηνε να εννοηθεί ότι μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας πήραν μέρος στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς, επέκρινε ως ενέργεια “κανονικού πολέμου” τη χρήση ρουκετών εναντίον κατοικιών στο κέντρο της Τζενίν και κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι “ευθύνεται για την επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί να βάλει φωτιά στην κατάσταση και να καταστρέψει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να αποκατασταθεί η σταθερότητα”.

Στον καταυλισμό προσφύγων Άσκαρ, στη Ναμπλούς — άλλη πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη, θέατρο όπως και η Τζενίν επιδρομών του στρατού, τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις χαρακτηρίζουν “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”– στρατιώτες συνέλαβαν τρεις γιους του Χρουσάχ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

“Περαιτέρω επιδείνωση”

Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, επεσήμανε από την πλευρά της ότι δύο γιοι του Χρουσάχ συνελήφθησαν και ότι φέρονται να βοήθησαν τον πατέρα τους να σχεδιάσει την επίθεση.

Από την αρχή του έτους 71 Παλαιστίνιοι (μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά) έχουν χάσει τη ζωή τους. Εξάλλου 13 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων ανήλικοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, και μία Ουκρανίδα σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις, σύμφωνα απολογισμό του AFP που καταρτίστηκε από επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Έπειτα από συνάντηση στην Ακάμπα της Ιορδανίας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν στις 26 Φεβρουαρίου να εργαστούν προς την “αποκλιμάκωση”.

Όμως στη διάρκεια της συνάντησης αυτής σημειώθηκε η φονική επίθεση που αποδίδεται στον Χρουσάχ και την επόμενη νύκτα Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν σε αντίποινα στην παλαιστινιακή πόλη Χουάρα, πυρπολώντας πολλά κτίρια.

Από το Αμάν το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε χθες Τρίτη “τις συνεχείς ισραηλινές εισβολές στις κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα