back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις για την τραγωδία στα Τέμπη

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων πόλεων της χώρας ζητώντας δικαιοσύνη και να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες χωρίς καμία συγκάλυψη, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στη σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία οργανώσεων και σωματείων, συγκέντρωση και πορεία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, συμμετείχαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. πάνω από 40 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της εξελίχθηκε ειρηνικά. Ωστόσο επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων εκατοντάδων ατόμων αποσπάστηκε από το σώμα της πορείας και εκτόξευσε μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών
δυνάμεων.

Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προκάλεσαν φθορές, κατέστρεψαν το μνημείο των θυμάτων της Μαρφίν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο βαν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.

Ένταση στα γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο – Έγιναν 2 συλλήψεις και 5 προσαγωγές

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα έξω από τα γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όταν η πορεία διαμαρτυρίας για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έφτασε στη πλατεία Καραϊσκάκη, ομάδα ατόμων επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν στην χρήση αναγκαίων μέτρων για να τους απωθήσουν.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν 2 συλλήψεις και 5 προσαγωγές.

Στη συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια προχώρησαν νωρίτερα φοιτητές του ιδρύματος, στο πλαίσιο του απεργιακού συλλαλητηρίου. Σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Κρήτη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους…». Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και μετά ακούστηκε το σύνθημα «Μετράμε νεκρούς στις ράγες των Τεμπών, θυσία για τα κέρδη των αφεντικών».

Τη στήριξή της στην απεργία εξέφρασε η ΓΣΕΕ αλλά προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Θεσσαλονίκη: «Ποτέ Ξανά»

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το απεργιακό κάλεσμα των εργατικών σωματείων μέσω του εργατικού κέντρου.

Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, κρατώντας πανό και μαύρα μπαλόνια φωνάζοντας «Ποτέ ξανά!».

Επεισόδια σημειώθηκαν στη λήξη των διαδηλώσεων στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος του αγάλματος του Βενιζέλου, όταν άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έριξαν βόμβες μολότωφ, πέτρες και πυρσούς προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που απάντησαν με οβίδες κρότου – λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια ξέσπασαν στη λήξη της πορείας που ξεκίνησε το απόγευμα από την Καμάρα, στην οποία συμμετείχαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου , φοιτητές, και ανεξάρτητα συνδικάτα, και η οποία κινήθηκε στις οδούς Ι.Δραγούμη και Τσιμισκή και αφού πέρασε μπροστά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Νωρίτερα, άτομα με κουκούλες έβαλαν φωτιές σε τέσσερις κάδους απορριμμάτων στην οδό Τσιμισκή, προξένησαν φθορές σε τζαμαρίες δύο καταστημάτων και σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Ι.Δραγούμη και έγραψαν συνθήματα με σπρέι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η άλλη πορεία, πιο μαζική, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, αποτελούμενη από εργατικά σωματεία, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πολιτικές κινήσεις, φοιτητές και μαθητές – στην οποία προστέθηκε και ένα τμήμα δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς από την πορεία της Καμάρας- κινήθηκε στην οδό Τσιμισκή και στην οδό Λαγκαδά και αφού πέρασε μπροστά από το ΥΜΑΘ ολοκληρώθηκε, ειρηνικά, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της οδού Ιασωνίδου.

Από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στη Λάρισα

Με τη συμμετοχή περίπου 10.000 ανθρώπων, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, διεξάγεται -αυτή την ώρα- η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λάρισας στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας.

Στη μεγάλη συγκέντρωση συμμετέχουν νέοι, μέλη σωματείων, μαθητές και πολίτες.

Το συλλαλητήριο στη Λάρισα έχει δυναμική, καθώς ο συγκεντρωμένος κόσμος διαμαρτύρεται για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 57 άνθρωποι.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στην συγκέντρωση, είναι: «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Λαμία

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η 3η κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λαμίας και από τις πλέον μαζικές της τελευταίας 20ετίας γεγονός που δείχνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη έχει αγγίξει στο σύνολό τους, τους φοιτητές και τους μαθητές της περιοχής και μαζί με τους κοινωνικούς φορείς οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

«Ο καθένας από μας να είναι στη θέση τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξανασυμβεί» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην κεντρική Πλατεία της Λαμίας.

Εξάλλου οι μαθητές τη Λαμίας οργανώνουν νέα συγκέντρωση στην ίδια πλατεία στις 6 το απόγευμα σήμερα για το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ενώ από το πρωί, πέντε Λύκεια της Λαμίας βρίσκονται σε συμβολική κατάληψη. Πρόκειται για το 1ο , 3ο, 4ο, 5ο, 6ο Γενικό Λύκειο ενώ από χθες τελεί υπό κατάληψη και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Πάτρα: Μεγάλη σε όγκο η συγκέντρωση

Μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και συνδικάτων, με κύριο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Πάτρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Ειδικότερα, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς ξύλα, μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών.

Χανιά: Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων (μαθητών και φοιτητών), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το συλλαλητήριο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια.

Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.

Μεγάλη η συμμετοχή και στο Ηράκλειο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν: «Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα». Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

Στην σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη τη μέρα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ κανονικά θα κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Ακινητοποιημένα επίσης θα είναι τα τρένα και ο Προαστιακός, τα οποία είναι σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς με ανακοινώσεις τους δηλώνουν «βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, απαιτούν να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται και διεκδικούν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές».

Κανονικά κυκλοφορούν τα ΤΑΧΙ τα οποία με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι ώρα της φωνής και του αγώνα.

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία ολόκληρο το 24ωρο.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι συνδικαλιστικά καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ.

Νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα συνδικάτα της Αττικής για την Κυριακή 12 Μάρτη, στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι.

Δημήτρης Πέρρος, Δημήτρης Κωστάκος, Newsroom Aθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα