back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γεωργία: Ταραχές με αφορμή τον νόμο που θα χαρακτηρίζει ΜΜΕ ως “ξένους πράκτορες”

Διαβάστε επίσης

Η γεωργιανή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα το βράδυ σε μια απόπειρα να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι (Τιφλίδα), για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”.

Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα στις ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου αυτού, που σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

“Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνησή μας επηρεάζεται από τη Ρωσία και αυτό είναι πολύ κακό για το μέλλον μας” δήλωσε στο BBC η Lizzie, μία φοιτήτρια που συμμετείχε στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι αν εγκριθεί ο νέος νόμος, θα πληγούν σοβαρά οι ελπίδες της χώρας τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουάσινγκτον καλεί το Τμπιλίσι να σεβαστεί τις «ειρηνικές διαδηλώσεις»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τις γεωργιανές αρχές σήμερα να «σεβαστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις», λέγοντας ότι είναι «σε αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό» που διαμαρτύρεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες η Βουλή της Γεωργίας.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Γεωργίας να σεβαστεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας την «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για αυτό τον νόμο.

Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι επιθυμεί μια «επιτυχία της δημοκρατίας» για τους διαδηλωτές στη Γεωργία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι επιθυμεί «μια επιτυχία της δημοκρατίας» για τους διαδηλωτές στη Γεωργία οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.

«Δεν υπάρχει Ουκρανός που να μην εύχεται επιτυχία στη φίλη μας Γεωργία. Μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε ο Ζελένσκι. «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε, καθώς το Κίεβο και το Τμπιλίσι φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα