back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι γερμανικές αρχές ερεύνησαν πλοίο που είναι ύποπτο για τις εκρήξεις στον Nord Stream

Διαβάστε επίσης

Ένα πλοίο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο του 2022, ερευνήθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Γερμανία για το συμβάν, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η γερμανική εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ερεύνησε ένα πλοίο από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου 2023», καθώς υπήρχαν υποψίες ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών» που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βαλτική.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται», πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το παρόν δυνατό να κάνουμε εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα η επιχείρηση δολιοφθοράς να οργανώθηκε από κάποιο κράτος». «Καμία υποψία δεν υπάρχει εις βάρος των συνεργατών της γερμανικής εταιρείας που εκμίσθωσε το πλοίο», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως την ώρα που πολλά μέσα ανέφεραν χθες, Τρίτη, ότι η έρευνα επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ένα πλοίο το οποίο αναχώρησε από το Ροστόκ, λιμάνι στη βόρεια Γερμανία, τον Σεπτέμβριο με εξαμελές πλήρωμα και εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Zeit και τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και SWR, το πλοίο νοίκιασε εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία «φαίνεται να ανήκει σε δύο Ουκρανούς». Για την ενοικίαση χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια.

Το πλοίο αναχώρησε από το Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο δανέζικο νησί Κρίστιανσε.

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν «στο τραπέζι της καμπίνας» του πλοίου, το οποίο παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του χωρίς «να έχει καθαριστεί», επεσήμανε η Zeit.

«Αν και στοιχεία οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν ποιος έδωσε την εντολή» για την επιχείρηση, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους δείχνουν πως μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή κορυφαίοι συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή Oυκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Ουκρανία δεν ενέχεται στο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα