back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

1.450 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές

Διαβάστε επίσης

Περίπου 1.450 παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ή αναπηρία γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο, σχεδόν 8.700 παιδιά, ηλικίας έως 6 ετών και οι οικογένειές τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που δημιουργούνται από την αναπηρία και τις αναπτυξιακές διαταραχές, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης για την πρώιμη παρέμβαση.

Στην σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, καθώς και πάνω από 30 ακαδημαϊκοί, μέλη της ιατρικής κοινότητας, φορείς του χώρου της αναπηρίας, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης σχετικά με τις Υπηρεσίες Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης στη χώρα μας.

Στόχος της Πρώιμης Παρέμβασης, είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των παιδιών ηλικίας έως 6 ετών, με αναπηρία, αλλά και παιδιών που εμφανίζουν αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, παράλληλα με τις θεραπείες που λαμβάνει το παιδί, σύμφωνα με εξατομικευμένο πλάνο για τις ανάγκες του, και η ίδια η οικογένειά του λαμβάνει την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση, με σκοπό την μέγιστη δυνατή ενδυνάμωση αυτής και του παιδιού.

Οι υπηρεσίες παρέχονται στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού (δηλαδή, το σπίτι, την παιδική χαρά, το σπίτι των παππούδων κ.ά.) ενδεικτικά, από παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτές κινητικότητας κ.ά.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, «για πρώτη φορά στη χώρα μας εφαρμόζεται ολιστικό πρόγραμμα υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών αλλά και για τις οικογένειές τους, με πόρους ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη θεσμοθετήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο του προγράμματος και προχωρούμε άμεσα στην εξειδίκευση των δράσεων για την υλοποίηση του».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα