back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις για τα Τέμπη προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης

Σε εισήγηση για την ομόφωνη έγκριση άμεσων κινητοποιήσεων με αίτημα την απόδοση Δικαιοσύνης για την τραγωδία στα Τέμπη, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι προτίθεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από το βήμα του 38ου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εργατών.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τους συμμετέχοντες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Τραγωδίας των Τεμπών.

Ο κ. Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα θα παρουσιάσει στους αρμοδίους προτάσεις , ώστε “να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία” , επίσημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο να υπάρξουν “αδιαφάνεια, συγκάλυψη, μετάθεση ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη”.

Αναφερόμενος στις νέες γενιές, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν έχουν ζήσει ούτε μια ώρα κανονικότητας”, εξαιτίας των διαδοχικών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων και ζήτησε την επαναφορά του εργασιακού πλαισίου στα προ μνημονίου επίπεδα και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και ανατράπηκαν βιαίως από τα μνημόνια:

– Προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
– Εθνική σύμβαση μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ που θα προσδιορίζει τον κατώτατο μισθό –όπως και η ΕΕ δέχεται– καθώς “η «εργαλειόποιησή» του από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αποτελεί κοινωνική και δημοκρατική πρόκληση”, καθώς και
-τη μετενέργεια και την καθολική ισχύ των γενικών κλαδικών και τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν παρέστη στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, καθώς -όπως γνωστοποίησε με επιστολή της εξαιτίας του εθνικού πένθους, ανέστειλε το πρόγραμμα των επισκέψεων της.

Στο συνέδριο, παρίστανται -μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των συνδικάτων της Ουκρανίας, η οποία δοκιμάζεται από την ρωσική εισβολή και της Τουρκίας, η οποία επλήγη προσφάτως από τον ισχυρότατο σεισμό με χιλιάδες θύματα.

Στο 38ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μετέχουν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιας οργανώσεις. Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα