back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπερψήφισε η Γαλλική Γερουσία την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Διαβάστε επίσης

Η Γερουσία στη Γαλλία ψήφισε σήμερα υπέρ της αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη χώρα.

Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε το εμβληματικό άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί μιας αμφιλεγόμενης τροποποίησης του σχεδίου νόμου.

Μετά την ψηφοφορία αριστεροί πολιτικοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους.

“Το όνομά σας θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με μια μεταρρύθμιση που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά σχεδόν 40 χρόνια”, είπε στον υπουργό Εργασίας Ολίβιέ Ντισότ η σοσιαλίστρια Μονίκ Λουμπέν.

Τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση πραγματοποιώντας διαδηλώσεις και απεργίες.

Χθες Τετάρτη, πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον Γάλλο πρόεδρο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αλλαγές στις συντάξεις θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Αλλά ο Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα πρέπει να κερδίσει αρκετές δεκάδες συντηρητικούς βουλευτές ή να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

Η Γαλλία υπολείπεται των περισσότερων ευρωπαίων γειτόνων της, που έχουν αυξήσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή και παραπάνω.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα