back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λονδίνο και Παρίσι σύναψαν συμφωνία για τους μετανάστες

Διαβάστε επίσης

Η Βρετανία και η Γαλλία σύναψαν νέα συμφωνία για να αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τη Γαλλία, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς, ανακοίνωσαν σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι.

“Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026”, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλοβρετανικής συνάντησης κορυφής.

“Ανακοινώνουμε ένα νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ένα νέο κέντρο διοίκησης που θα συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις ομάδες μας (…) και άλλους 500 νέους πράκτορες που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης θα συμπληρώσουν τον μηχανισμό “για να αυξηθεί το ποσοστό αναχαίτισης”, δήλωσε επίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες θέλουν να “προχωρήσουν μαζί” στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης έχοντας παράλληλα “επίγνωση των ανθρώπινων διακυβευμάτων” και “της εξαιρετικής ευαισθησίας των θεμάτων αυτών”.

Υπενθύμισε ότι το 2022 “εμποδίστηκαν περισσότερες από 1.300 διελεύσεις αυτοσχεδίων πλοιαρίων” και εξαρθρώθηκαν 55 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος “χάρη στη δουλειά της κοινής γαλλοβρετανικής μονάδας πληροφοριών”.

Αντίθετα, σχεδόν 46.000 διελεύσεις μπόρεσαν να γίνουν πέρυσι.

Οι δυο χώρες είχαν υπογράψει στα μέσα Νοεμβρίου μια νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν από κοινού τις διελεύσεις μεταναστών από τη Μάγχη. Αλλά η χρηματοδότηση είχε προβλεφθεί έως το 2023 μόνο.

“Αποφασίσαμε σήμερα να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με πολύ λειτουργικό, συγκεκριμένο τρόπο και με επίγνωση του κοινού χαρακτήρα της ευθύνης μας”, δήλωσε ο Μακρόν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα