back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε. Τσικαλάκης: Εις βάρος της ασφάλειας των πλοίων οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις

Διαβάστε επίσης

Για το ζήτημα της επανεξέτασης των μειωμένων οργανικών συνθέσεων στα πλοία όλων των κατηγοριών για το οποίο διαμαρτύρονται αρκετά ναυτεργατικά σωματεία και το οποίο θέτουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων, Εμμανουήλ Τσικαλάκης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

Όπως ανέφερε, ζητούν -μεταξύ άλλων- τη θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών αλλά και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

«Παραμένει πάγια θέση μας η κατάργηση του Ν. 4150/2013 ο οποίος μειώνει δραματικά τις συνθέσεις, τη στιγμή που τα πρωτόκολλα των πλοίων έχουν αυξηθεί και η μεταφορική τους ικανότητα φτάνει μέχρι και τους 2.500 επιβάτες. Το πλήρωμα -ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο- ξεπερνάει κατά λίγο τα εξειδικευμένα άτομα για χρήση των σωστικών μέσων. Εάν για παράδειγμα ένα πλοίο φύγει από εδώ και κάνει δρομολόγιο στην Αδριατική, η σύνθεσή του μειώνεται περισσότερο από 60% γεγονός που αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας των πλοίων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλάκη, στους κατά καιρούς ελέγχους, διαπιστώνονται κατά το πλείστον συνεχείς παραβάσεις του μέγιστου ορίου απασχόλησης των πληρωμάτων και ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες ξενοδοχειακού τομέα, δηλαδή Θαλαμηπόλων, Μαγείρων, Οικονομικών Αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένης και της τροφοδοσίας.

Επισήμανε δε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα φαινόμενα υπεραπασχόλησης να αντιμετωπιστούν προκειμένου «σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να μπορεί το πλήρωμα να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του».

«Πρέπει η νομοθεσία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες των σύγχρονων πλοίων. Εάν δεν προνοήσουμε άμεσα σχετικά με το σοβαρό ζήτημα ελλείψεων των οργανικών συνθέσεων τίθεται ζήτημα ασφάλειας η οποία δεν πρέπει να υποτάσσεται στη λογική του κέρδους και να υπολογίζεται ως κόστος. Δεν λέμε ότι τα πλοία δεν είναι ασφαλή αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να λέμε εκ των υστέρων ότι δεν γνωρίζαμε την κατάσταση», υπογράμμισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα