back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δέσμευση του ΟΗΕ να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευσή του στη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες να διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει σε ισχύ.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών για 60 ημέρες, όχι για 120 όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και εκπροσώπων της Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

«Η ρωσική πλευρά δεν αντιτίθεται στην περαιτέρω παράταση της «Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας» μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας της στις 18 Μαρτίου, αλλά μόνο για 60 ημέρες», είπε ο Βερτσίνιν.

Η πρωτοβουλία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, είχε στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας να εξαχθούν με ασφάλεια από τρία ουκρανικά λιμάνια ουκρανικά σιτηρά που είχαν αποκλειστεί στη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η συμφωνία, που παρατάθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, λήγει στις 18 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της λεγόμενης Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, διεξάγονται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

Ο Νεντ Πράις, τόνισε ακόμη πως η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας είναι απαραίτητη για τη διεθνή κοινότητα, καθώς επέτρεψε τις εξαγωγές σιτηρών σε αναπτυσσόμενες χώρες και συνέβαλε στη μείωση των τιμών στα τρόφιμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα