back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Ελέγχους στο ιστορικό των επίδοξων αγοραστών όπλων ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σήμερα διάταγμα το οποίο θα προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει την πράξη αυτή την πιο ολοκληρωμένη πολιτική που μπορεί να εφαρμόσει ο πρόεδρος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Το εκτελεστικό διάταγμα θα προβλέπει επίσης τη στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των νομοθεσιών που έχουν στόχο να μην επιτρέπεται η πώληση όπλων σε άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα (red flag laws), οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από 19 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.

Παράλληλα το διάταγμα θα ενθαρρύνει την ασφαλή αποθήκευση των όπλων και θα ζητεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες κατασκευής όπλων προωθούν τα προϊόντα τους, μεταξύ άλλων και στους ανήλικους, εξήγησε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να συζητήσει για το διάταγμα όταν συναντηθεί με θύματα ένοπλης βίας στο Μόντερεϊ Παρκ της Καλιφόνια, όπου στις 21 Ιανουαρίου ένοπλος άνοιξε πυρ σε αίθουσα χορού με αποτέλεσμα να σκοτώσει 11 ανθρώπους και να τραυματίσει εννέα άλλους.

Σε μια χώρα όπου καταγράφονται περισσότεροι από 40.000 θάνατοι από πυροβόλα όπλα ετησίως, ο Μπάιντεν εκτιμά πως οι ψηφοφόροι θα δεχθούν θετικά τους ελέγχους στην οπλοκατοχή.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του ελέγχου του ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων.

Δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που διενεργήθηκε στο τέλος του 2022 έδειξε ότι το 84% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διενέργειας ελέγχου σε όλους όσοι επιθυμούν να αγοράσουν όπλο, ενώ το 70% στηρίζει τους red flag laws.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό αφού ένοπλος άνοιξε πυρ σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, σκοτώνοντας 19 μαθητές και δύο δασκάλες.

Κάποιοι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής είναι αντίθετοι στη διενέργεια ελέγχου στους επίδοξους αγοραστές, ισχυριζόμενοι ότι αυτό παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των ατόμων να έχουν όπλα, ενώ δεν εμποδίζει τους εγκληματίες να τα αποκτούν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα