back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Βούτσης: Να κληθούν στην Επιτροπή οι υφυπουργοί Παπαδόπουλος, Καραγιάννης, ο γγ του υπουργείου Ξιφαράς και ο Χατζηδάκης

Διαβάστε επίσης

Για υπαναχώρηση της ΝΔ στο θέμα της σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

«Μέχρι τη λήξη χθες, της διάσκεψης των προέδρων και ενώ είχαμε θέσει αυτό το ζήτημα και την προηγούμενη εβδομάδα, δεν είχε πάρει αυτή την απόφαση, δηλαδή δεν ήθελαν να γίνει Θεσμών και Διαφάνειας, ήθελαν μόνο να υπάρξει ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος, τυπικά δεν είναι υπουργός Μεταφορών αφού δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα και δεν ξέρει καν το θέμα αφού όσο καλή πρόθεση και να έχει δεν υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθεί μέσα σε 4 μέρες και να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν. Υπαναχώρηση είναι αυτό που θα γίνει τη Δευτέρα».

‘Όπως επισήμανε ο κ. Βούτσης «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει με την διάταξη των 2/5 εφόσον συναινέσει και η αντιπολίτευση προκειμένου να κληθούν και να καταθέσουν στην Επιτροπή και οι “εξαφανισμένοι” υφυπουργοί κκ Παπαδόπουλος και Καραγιάννης αλλά και ο ΓΓ του υπουργείου ο κ. Ξιφαράς ενώ υπάρχει αίτημα και για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη».

Υπογράμμισε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Δεν πρόκειται για κάτι ασύμμετρο, για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, εδώ υπάρχουν λάθος προτεραιότητες σε πολιτικές» και πρόσθεσε: «δεν είναι μόνο η σύμβαση 717 η οποία μάλιστα είχε πέσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην ΕΔΕΛ και ξαναστήθηκε στα πόδια της επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι κανονικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες δεν υπήρχαν. Η συγκεκριμένη σύμβαση ωστόσο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτή που διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά ήταν διάτρητη και είχε καταπέσει στην ΕΔΕΛ ωστόσο μέχρι το 2019 παραδόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βελτιωμένη, το σύστημα ασφάλειας στο δίκτυο ολοκληρωμένο στο 68% και υπήρχαν και διπλές γραμμές».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας πως δείχνει αμηχανία και νευρικότητα μετά το δυστύχημα που συνέβη επί των ημερών της κι αυτό επειδή άργησαν και χάρισαν κοντά μισό δις από τα έργα στους αναδόχους και αδράνησαν στην ολοκλήρωση της σύμβασης: «έγιναν εγκληματικά λάθη από την κυβέρνηση. Θυμάστε τον έλεγχο που υπήρχε από τα κεντρικά της Καρόλου, ούτε αυτός δεν υπήρχε από όταν ο ΟΣΕ αποκόπηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Τέλος απαντώντας στις κατηγορίες ότι υπάλληλοι από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αποσπάστηκαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «αυτά είναι προσχήματα εν αμαρτίαις καθώς υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για το από ποιες υπηρεσίες μπορεί να γίνουν αποσπάσεις και αυτές που έγιναν είχαν τις υπογραφές των σημερινών υπουργών. Ζήτησαν 34 σταθμάρχες για εξάμηνη σύμβαση με μπλοκάκι. Εδώ χρειάζονται δύο ή τρία χρόνια training, είναι δυνατόν να μιλάμε για σταθμάρχες με μπλοκάκι;» αναρωτήθηκε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα