back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα στον ποιητικό λόγο από τον Αθήνα 9.84 και το Athens Culture Net

Διαβάστε επίσης

Πλησιάζει η 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης και από την Παρασκευή 17 Μαρτίου μέχρι το τέλος του μήνα, ο Αθήνα 9. 84, σε συνεργασία με το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον ποιητικό λόγο.  

Μεγάλοι μας ποιητές και ποιήτριες, που έχουν φύγει, ακούγονται σε ηχογραφήσεις ποιημάτων τους, αγαπημένα τους πρόσωπα μας χαρίζουν μια ανάγνωση στίχων  που τους σημάδεψαν, σπουδαίοι ποιητές μας, ποιήτριες, εκπρόσωποι της νέας ποιητικής γενιάς ηχογραφούν ειδικά για τον Αθήνα 9.84 μια απαγγελία τους. Και ο σταθμός της πόλης, καθημερινά, στις 10:57 μεταδίδει αυτά τα ηχογραφήματα.

Στη σκοτεινιά των ημερών και του συλλογικού μας πένθους προστρέχουμε παρηγορητικά στην ποίηση με τον τρόπο του Καβάφη: Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως,/ που κάπως ξέρεις από φάρμακα…

Την Τρίτη, 21 του μήνα, από τις 6 το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα θα ακούσετε στους 98.3 FM συγκεντρωμένες τις φωνές που πάντα θα μας συγκινούν, το λόγο τους που πάντα θα ανοίγει δρόμους.

Τα ηχογραφήματα αυτά θα μπορείτε να τα ακούσετε και συγκεντρωμένα στο site www.athina984.gr, στο Spotify σε μορφή playlist και στην ειδική πλατφόρμα του Athens Culture Net https://poetry.homoludens.org

Πιο αναλυτικά:

– Ο  Μανόλης Αναγνωστάκης διαβάζει τον “Επίλογο” από την ποιητική συλλογή  Όμως γιατί ξαναγυρίζουμε κάθε φορά χωρίς σκοπό στον ίδιο τόπο, Eρμής, 2000. Από τον δίσκο O Μανόλης Aναγνωστάκης διαβάζει Aναγνωστάκη, Διόνυσος 1977.

 

– Η  Κική Δημουλά διαβάζει τον «Πληθυντικό αριθμό»  από τα Ποιήματα,  Ίκαρος, 1998.  Από τον δίσκο Κική Δημουλά-Θάνος Μικρούτσικος: Στην αγκαλιά της άκρης, MINOS-EMI 1998.

 

– Ο Οδυσσέας Ελύτης διαβάζει το “Λακωνικόν” από την ποιητική συλλογή Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό (1960), Οδυσσέας Ελύτης, Ποίηση,  Ίκαρος, 2002. Από τον δίσκο Ο Ελύτης διαβάζει Ελύτη, Διόνυσος.

 

– Ο Ανδρέας Εμπειρίκος διαβάζει τα «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο»  από την Υψικάμινο,  Άγρα 2011. Από τον δίσκο O Eμπειρίκος διαβάζει Eμπειρίκο, Διόνυσος 1964.

 

– Ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει από την Σονάτα του Σεληνόφωτος, Κέδρος, Αθήνα, 1991. Από το CD O Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο, Lyra, 2008.

 

– Ο Γιώργος Σεφέρης διαβάζει την “Άρνηση”. Από τα Ποιήματα, φιλολογική επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδης, Ίκαρος, Αθήνα, 1972.  Aνέκδοτη ηχογράφηση, Woodberry Poetry Room, 1952.

 

– Ο Γιώργος Σεφέρης διαβάζει τα «Τριζόνια» από το Ημερολόγιο Καταστρώματος Β, Ίκαρος, 1965. Ηχογράφηση από το The Poetry of George Seferis, Caedmon.

 

– Ο Γιάννης Αντιόχου διαβάζει το ποίημα «… ὑπερτερεῖ συντριπτικῶς./ Ὁ πόλεμος…» από την ποιητική του συλλογή «σῶμα», η οποία θα κυκλοφορήσει εντός της άνοιξης από τον Ίκαρο.

 

– Η Μαρία Αρχιμανδρίτη διαβάζει το ποίημα «Μεθόριος» από την συλλογή Πουέντε,  Πόλις, 2020.

 

– Ο Μιχάλης Γκανάς διαβάζει «Το κοτσύφι», από τη συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1978-2012, Μελάνι, 2013.

 

– Η Μυρσίνη Γκανά διαβάζει από την ποιητική της συλλογή Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ, Μελάνι, 2020.

 

– Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη διαβάζει το  ποίημα «Πριν από μένα»  Από τη συλλογή Ημέρες Καλοσύνης, Πόλις, 2023.

 

– Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διαβάζει το ποίημα «Μαγική Εικόνα» από την συλλογή  Με δίχτυ τον άνεμο, Κίχλη,  2015.

 

– Η Έλση Δημουλά διαβάζει το ποίημα της Κικής Δημουλά  «Άνω Τελεία» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή, Ίκαρος, 2016.

 

– Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει το ποίημα «Θεά – λευκή και διάφανη» από την ποιητική συλλογή Το ψηφιδωτό της Νύχτας, εκδόσεις ύψιλον/βιβλία, 2018.

 

– Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Η Τρελή Ροδιά», Προσανατολισμοί, ΠΟΙΗΣΗ, Ίκαρος, 2008.

 

– Η Χλόη Κουτσουμπέλη διαβάζει το ποίημα «Ο κύριος Γκοντ και οι λοιποί ένοικοι» από την ποιητική συλλογή Η γυμνή μοναξιά του ποιητή Όμικρον,  εκδόσεις Πόλις, 2021.

 

– Η  Εριφύλη Μαρωνίτη διαβάζει το ποίημα της Ανθής Μαρωνίτη  «Αύγουστος 2018» από την ποιητικό συλλογή Αναπόδραστη Μνήμη, Άγρα, 2020.

 

– Η Εύα Μπέη διαβάζει το ποίημα του Νίκου Καρούζου “Credo” από τη συλλογή  Λογική μεγάλου σχήματος,  ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1979-1991), Ίκαρος, 2007.

 

Επιμέλεια αφιερώματος: Ελεωνόρα Ορφανίδου 

Ηχοληψία, μοντάζ: Σμαράγδα Σταμουλακάτου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα