back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Τσολάκης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος: Ταξιδεύοντας στην αθηναϊκή ιστορία μέσα από ένα μοντέρνο κτίριο.

Διαβάστε επίσης

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος φιλοδοξεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της Αθήνας και να προσφέρει στους επισκέπτες ένα γοητευτικό ταξίδι στην αθηναϊκή ιστορία μέσα από ένα μοντέρνο κτίριο.

Θα είναι το πρώτο μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στην ιστορία της πόλης και δημιουργείται για να στεγάσει θησαυρούς που μπορούν να αλλάξουν τη θεώρησή μας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Θησαυροί που ανασύρθηκαν από τα έγκατα της πόλης μέσα από τις ανασκαφές των τελευταίων 50 χρόνων.

«Ένας δημόσιος χώρος σε αρμονία με την περιοχή, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και άφθονο πράσινο για χώρους αναψυχής και άθλησης. Ο σχεδιασμός βασίστηκε πάνω στις αρχές της ένταξης στο τοπίο, της κατανόησης των αρχών της πλατωνικής γεωμετρίας. Δεν θέλουμε ένα μουσείο που να ..φωνάζει, ούτε ένα περίκλειστο κτίσμα. Βούλησή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μουσείο που θα μοιάζει σαν βρισκόταν εκεί από πάντα. Ένα κτίριο το οποίο θα ισορροπεί ανάμεσα στο παρόν, στο μέλλον και ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψιν τις αρχές του παρελθόντος που καλείται να αναδείξει».

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τσολάκης, επικεφαλής του γραφείου που ξεχώρισε στον σχετικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την πρόταση -η οποία προκρίθηκε ανάμεσα σε άλλες 16- το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος θα φιλοξενηθεί σε ένα βιοκλιματικό κτίριο μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε έκταση 14 χιλιάδων τ.μ. και θα είναι καθολικά προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

Ο ίδιος δηλώνει αγχωμένος από την ευθύνη καθώς παραδέχεται ότι πρόκειται για έργο ζωής.

«Οραματιζόμαστε ένα μουσείο ανοιχτό στους επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τους χώρους και τις στοές του χωρίς αναγκαστικά να πληρώσουν εισιτήριο. Οι περιπατητές στην Ακαδημία Πλάτωνος θα βλέπουν να αναδύονται μπροστά στα μάτια τους οι αρχαιολογικές ανασκαφές ανάμεσα στο πράσινο και στα δέντρα, σε ένα χαμηλότερο επίπεδο…

Βασική ιδέα ήταν να επιτύχουμε τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν μέσα από την κατάβαση στο πρωταρχικό έδαφος της Αθήνας. Εκεί όπου βρέθηκαν οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Με την τοποθέτηση μίας μεγάλης τετράγωνης πλατείας στο κέντρο του διαθέσιμου χώρου, δημιουργήσαμε 4 άξονες, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα οι οποίοι σιγά σιγά γλυστρούν προς το υπόσκαφο μουσείο και επιτρέπουν στους επισκέπτες να βλέπουν -μέσα από μικρά παράθυρα- το μουσείο από κάτω… Είναι μια βόλτα που αργά ή γρήγορα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σε πολλούς συμπολίτες μας για να το επισκεφθούν» αναφέρει και συμπληρώνει πως η περιοχή με την κατασκευή του έργου θα κερδίσει σχεδόν 5000 τ.μ πρασίνου, στα δώματα του Μουσείου.

Παράλληλα, εξηγεί ότι «οι κατασκευές στο Μουσείο θα μοιάζουν να αναδύονται μέσα από το ίδιο το τοπίο. Να ξεπροβάλλουν μέσα από το έδαφος οριοθετώντας ό,τι συμβαίνει από κάτω. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν, να κάνουν πικ νικ και να παίζουν. Η εμπειρία του πάρκου θα εμπλουτιστεί με νέες θεάσεις και με σημαντικά αυξημένο το ισοζύγιο πρασίνου σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα