back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλλία-συνταξιοδοτικό: Την Δευτέρα η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής σε βάρος της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Οι προτάσεις μομφής σε βάρος της γαλλικής κυβέρνησης που κατατέθηκαν σήμερα από μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και από την ακροδεξιά θα τεθούν προς συζήτηση την Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου (στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης) το οποίο θα επικυρώσει την ημερήσια διάταξη, ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες του Σώματος στις 16.00.

Οι βουλευτές της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας Liot κατέθεσαν «διακομματική» πρόταση μομφής, την οποία συνυπέγραψαν και οι βουλευτές του αριστερού συνασπισμού Nupes. Λίγα λεπτά αργότερα, οι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού κατέθεσαν με τη σειρά τους τη δική τους πρόταση μομφής.

«Θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα κατατεθούν» είπε η ακροδεξιά βουλευτής Λορ Λαβαλέτ. Σε αντίθεση με την πρόταση μομφής του Εθνικού Συναγερμού, εκείνη του Liot αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από βουλευτές πολλών παρατάξεων.

Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν και καμιά 30αριά από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο

Εν τω μεταξύ τα σκουπίδια που παραμένουν στους δρόμους του Παρισιού άγγιξαν σήμερα το μεσημέρι το όριο των 10.000 τόνων, σύμφωνα με την εκτίμηση της δημαρχίας, κατά τη 12η ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων που εναντιώνονται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.

Το περιβάλλον της σοσιαλίστριας δημάρχου Αν Ινταλγκό της γαλλικής πρωτεύουσας δηλώνει ότι “κανένα απορριμματοφόρο δεν βγήκε” στα δημοτικά διαμερίσματα όπου η συλλογή των απορριμμάτων παρέχεται από τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δηλώνει ότι η επίταξη των υπαλλήλων “λειτουργεί και επιτρέπει να μαζευτούν αυτοί οι κάδοι απορριμμάτων.

Εν τω μεταξύ περίπου 2.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι απόψε στην Πλας ντε λα Κονκόρντ του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν για την υιοθέτηση του νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Είχαν γίνει πολλές δράσεις μαθητών και φοιτητών και τις προηγούμενες ημέρες.

Γύρω στις 20.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) επικρατούσε ηρεμία στη συγκέντρωση αυτή. Μια 22χρονη, η Κλάρα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμμετέχει σε όλες τις διαδηλώσεις. «Είναι σημαντικό να είμαστε εδώ, φοβάμαι μήπως το κίνημα ξεφουσκώσει», είπε η νεαρή φοιτήτρια.

Περίπου 200 νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του 1ου Διαμερίσματος του Παρισιού, όπου είχαν μεταφερθεί δύο φοιτητές οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί.

Σε όλη τη Γαλλία, καμιά 15αριά Πανεπιστήμια έχουν αποκλειστεί και σε άλλα 20 έχει γίνει κατάληψη, σύμφωνα με τον φοιτητικό σύλλογο L’Alternative, που πρωτοπορεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Στο Παρίσι έγιναν δύο μικρές συγκεντρώσεις και οι φοιτητές επιχείρησαν να οργανώσουν μια αυθόρμητη διαδήλωση σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς εργάτες της καθαριότητας του Παρισιού. Με την επέμβαση της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν γρήγορα.

Αποκλεισμένα είναι και ορισμένα λύκεια στο Παρίσι. «Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλους τους μαθητές. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ομοφωνία», είπε μια 16χρονη μαθήτρια στο Λύκειο Ανρί Κατρ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα