back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει:

“Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, όλοι οι Σύμμαχοι πήραν την ιστορική απόφαση να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, αυτό θα κάνει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη», τονίζει.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, επίσης, ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία συμφώνησαν να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Σε εκείνη τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι οι γρήγορες επικυρώσεις για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία γίνονται πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ γρήγορα, όχι το εάν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή», υπογραμμίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνει ακόμη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές του δομές και ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και «είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσε εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία δεχτούν επίθεση».

«Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας και στο να καλωσορίσω τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα