back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Πράσινο φως” Ερντογάν για τη χωριστή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Ο Φιλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε αναμένει να λάβει και ρητώς σήμερα το πράσινο φως της Τουρκίας για την ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ Νιινίστε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκκα Χααβίστο έφθασαν χθες στην Τουρκία όπου μεταξύ άλλων και θα επισκεφθούν περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών.

Ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε χθες πως αναμένει την οριστική έγκριση της Άγκυρας για την εισδοχή της χώρας του στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε προχθές Τετάρτη στην Άγκυρα πως η κυβέρνησή του «θα κρατήσει την υπόσχεση που έκανε» όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του σύντομα θα επικυρώσει την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ επιτρέποντας τη δυνατότητα ένταξης της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία χωριστά από τη Σουηδία. Δεν έχει μολαταύτα γίνει ακόμα σαφές πότε θα αρχίσει να συζητείται η έγκριση των δυο κρατών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας μετά από αυτό, ο Ερντογάν απάντησε: “Θεού θέλοντος, αν είναι για το καλύτερο”.

“Όποια και αν είναι η διαδικασία  θα λειτουργήσει. Εμείς θα κάνουμε το δικό μας κομμάτι. Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο την Παρασκευή και θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε”, είπε.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη ο Φινλανδός πρόεδρος  ο οποίος δήλωσε  ότι η Τουρκία έλαβε τελικώς απόφαση σχετικά με την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του θα  ακούσει την ετυμηγορία από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο . “Οι Τούρκοι ήλπιζαν ότι θα είμαι εκεί για να λάβω την απάντηση όταν ανακοινώσουν την απόφαση. Φυσικά, αποδέχθηκα την πρόσκληση και θα πάω να λάβω την έκφραση της πρόθεσής του”, δήλωσε ο Νινίστο. Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι έδωσε νωρίτερα το πράσινο φως στη Φινλανδία και δήλωσε ότι η Τουρκία “θα τηρήσει την υπόσχεση που δώσαμε”. Θα συναντηθεί με τον Νιινίστο στις 17 Μαρτίου.

Θορυβημένες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν από κοινού αίτηση για να ενταχθούν στη δυτική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη έγκριση των 30 μελών του για να επεκταθεί, και η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να επικυρώσουν την ένταξη των σκανδιναβικών γειτόνων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ ήπια απέναντι σε ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών ομάδων, και δήλωσε ότι έχει λιγότερα προβλήματα με τη Φινλανδία.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν αποτελεί “απειλή” για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

“Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη θλίψη μας για αυτό τον προσανατολισμό προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για αυτές τις χώρες”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο σκανδιναβικές χώρες “δεν έχουν καμία διαφορά” με τη Ρωσία.

“Δεν μας έχουν απειλήσει ποτέ, δεν αποτελούμε κατά συνέπεια απειλή για εκείνους και δεν μπορούμε παρά να λυπούμαστε” για τη φιλοδοξία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Oι δύο χώρες υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρόβαλε ενστάσεις, κατηγορώντας τες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε “τρομοκράτες” και ζητώντας την έκδοση κατηγορούμενων για “τρομοκρατία”.

Newsroom Αθήνα 984 με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα