back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χ.Γκότσης: Οι ελληνικές τράπεζες δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Διαβάστε επίσης

Η  τραπεζική κρίση, με τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την αναταραχή με την Credit Suisse στην Ευρώπη, δεν επηρεάζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστήριξε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Θεοδόση ο Καθηγητής Οικονομικών Χαράλαμπος Γκότσης.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλοποιημένες, έχουν μια σημαντική κερδοφορία, ενώ τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και το Ευρωπαϊκό είναι θωρακισμένo διότι έχουν αυστηροποιηθεί οι κανόνες εποπτείας των τραπεζών και γίνονται περισσότερα stress test από ό,τι γίνονται στις αμερικανικές τράπεζες», τόνισε.

‘Όπως υπογράμμισε ο κ. Γκότσης, όλα ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ κυρίως με την ραγδαία και σημαντική αύξηση των επιτοκίων “χτυπώντας” στην συνέχεια τον πρώτο αδύναμο κρίκο, την Credit Suisse.

«Δημιούργησαν προβλήματα στους ισολογισμούς κάποιον τραπεζών, μάλιστα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν πάρα πολλές τράπεζες πρόβλημα στις ΗΠΑ όπου εκεί το το χαρτοφυλάκιό τους ήταν σε χαμηλότερες τιμές λόγω της μεγάλης συμμετοχής που έχουν σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και καταγράφουν βέβαια ζημιές. Αυτό όταν γίνει γνωστό δημιουργεί ανησυχία στους καταθέτες και αρχίζουν και αποσύρουν τις καταθέσεις, άρα όταν η εμπιστοσύνη των καταθετών αρχίζει να κλονίζεται, κλονίζονται και τα θεμέλια των τραπεζών. Είχαμε τρείς καταρρεύσεις στις ΗΠΑ και αυτό πυροδότησε την κατάσταση στην Ευρώπη, μεταφέρθηκε δηλαδή πέραν του Ατλαντικού και χτύπησε τον πρώτο αδύναμο κρίκο την Credit Suisse».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα