back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δίκη για Μάτι: Για δέκατη ημέρα κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος

Διαβάστε επίσης

Tο αλαλούμ που υπήρχε ως προς την καταχώρηση των εναέριων μέσων, τις βλάβες που φέρονται να έχουν δηλωθεί, και την επιχειρησιακή τους ικανότητα αναδεικνύεται μέσα από την πολυήμερη κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου ο οποίος για δέκατη μέρα κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς.

Η εικόνα αυτή που προέκυψε μέσα από τις δεκάδες ερωτήσεις που υπέβαλε στον μάρτυρα η συνήγορος υπεράσπισης του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, Μαρία -Χριστίνα Νικολοπούλου , δεν πέρασε απαρατήρητη από κατοίκους της περιοχής στο Μάτι που παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την κατάθεση του σημαντικότερο μάρτυρα ως προς την αποκάλυψη της αλήθειας για τους λόγους και τις αιτίες που έχασαν τις οικογένειές τους.

Σε κάποιους μάλιστα όλα όσα αποτυπώνονται από την κατάθεση του μάρτυρα θυμίζουν τα κενά και τις εγκληματικές ελλείψεις και παραλείψεις που πρόσφατα οδήγησαν σε μια ακόμα τραγωδία, με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τους 57 νεκρούς.

Ο μάρτυρας επισήμανε ότι δεν θα μπει ποτέ ο ίδιος σε κρίσεις επιχειρησιακές και για το πώς κινήθηκε ο κάθε συνάδελφος του αφήνοντας το έργο αυτό στα μέλη του δικαστηρίου που θεσμικά έχουν αυτό τον ρόλο της απόδοσης ποινικών ευθυνών.

Ο Δημήτρης Λιότσιος ο οποίος διερεύνησε ενδελεχώς όλα τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του και αποτέλεσαν τη βάση της πραγματογνωμοσύνης του επικαλέστηκε μάλιστα στην κατάθεση του μια φωτογραφία που είχε ανέβει ώρα 17.03 σε λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κατηγορούμενου πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο ΕΣΚΕ επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά ότι εκείνη την ώρα ήταν όλοι συγκεντρωμένοι και οι πληροφορίες ήταν σε γνώση όλων.

Υπεράσπιση: Αυτό προκύπτει από μια φωτογραφία;

Μάρτυρας: Δεν είναι τυχαίος ο κ.Καπάκης. Ανέβασε φωτογραφία στο twitter στις 17.03.

O Δ.Λιοτσιος επανέλαβε ότι με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης του τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν διαθέσιμα 13 εναέρια μέσα και αυτό ήταν σε γνώση του ΕΣΚΕ.

Από την πλευρά της η δικηγόρος του κ. Τερζούδη επισήμανε στον μάρτυρα ότι υπάρχουν διάφορές , μεταξύ καταθέσεων πιλότων εναέριων και των καταγραφών στο χειρόγραφο ημερολόγιο του ΣΚΕΔ (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης).

Η ίδια συνήγορος στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων της θέλοντας να καταδείξει ότι ο εντολέας της δεν βαρύνεται με όσα του αποδίδονται στο κατηγορητήριο ανέγνωσε στο δικαστήριο καταθέσεις πιλότων ,οι οποίοι ανέφεραν εξεταζόμενοι στον ανακριτή ότι αν πετούσαν την ημέρα εκείνη λόγω των καιρικών συνθηκών πιθανότατα θα είχε συμβεί ατύχημα.

Ο μάρτυρας επέμεινε ότι θα μπορούσαν να πετάξουν συγκεκριμένα εναέρια μέσα και ότι δεν προέκυψε πως επιχείρησαν αλλά δεν τα κατάφεραν.

Οργανωμένη απομάκρυνση και διάσωση

Ξεχωριστό κεφάλαιο της κατάθεσης του Δ. Λιότσιου αποτέλεσε το κρίσιμο θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης ή της διάσωσης των κατοίκων στο Μάτι , που εν τέλει όπως οι ίδιοι έχουν καταθέσει έμειναν εντελώς αβοήθητοι με αποτέλεσμα να πληρώσουν την εγκληματική απουσία του κρατικού μηχανισμού με τόσο βαρύ τίμημα.

Πρόεδρος Γιατί δεν έγινε η οργανωμένη απομάκρυνση;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω Πιστεύω ότι η εναλλαγή των επικεφαλής ήταν ένας παράγοντας… Την ώρα που έχουμε θέσει ως» ώρα μηδέν», δηλαδή στις 17.30 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, ήταν η ώρα που έφτανε νέος επικεφαλής στο συμβάν. Αυτός ο άνθρωπος βλέπει ότι δεν έχει χρόνο φτάνοντας εκεί να κάνει μια περιμετρική για το που πάει η φωτιά. Αυτός ο άνθρωπος μέσα σε δέκα λεπτά καλείται να λάβει μία απόφαση και να πει να απομακρυνθεί ο κόσμος. Το ΕΣΚΕ είχε όλα τα δεδομένα. Δεν προλάβαινε ο άνθρωπος να αποκτήσει εικόνα…

Πρόεδρος: Αυτός δεν κατάλαβε γιατί ήταν για λίγη ώρα έπρεπε το ΕΣΚΕ να ζητήσει απομάκρυνση.

Μάρτυρας: Μάλιστα όπως έγινε στην Κινέτα .Όλοι είχαν γνώση.

Πρόεδρος: Όπως το λέτε είναι κάτι απλό γιατί δεν δόθηκε η εντολή;

Μάρτυρας: Ούτε εγώ μπορώ να πω….Μετά οφείλεις να κάνεις διάσωση. Η διάσωση όμως, δεν μπορούσε να γίνει γιατί δεν υπήρχαν δυνάμεις. Με ένα και δύο αυτοκίνητα; Να πάνε που οι δυνάμεις; Δεν θέλω να πω τι θα έπρεπε να γίνει εκ του ασφαλούς. Δεν θα το κάνω.

Υπεράσπιση: Στην Κινέτα οι ίδιοι άνθρωποι λειτούργησαν υποδειγματικά .

Πρόεδρος: Πόση ώρα χρειάζεται για τη διάσωση;

Μάρτυρας: Από τις 5.30 μέχρι τις επτά που έφτασε η φωτιά στη θάλασσα μεσολαβεί μία ώρα… Θα μπορούσαν να φύγουν ακόμα και πεζοί.

Ακροατήριο: Έχουμε και αυτοκίνητα.

Πρόεδρος: Πώς θα έφευγαν;

Μάρτυρας: Θα το υποδείκνυε ο επικεφαλής …

Υπεράσπιση: Υπήρχε σχέδιο;

Ο νέος νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο….

Μάρτυρας: Οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να έχουν σχέδιο.

Υπεράσπιση: Ποιος θα ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι .

Μάρτυρας: Δεν θα μπω εγώ σε αυτό… Ο κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει σχέδιο για απομάκρυνση, παροχή πρώτων των βοηθειών….Την εντολή τη δίνει ο επικεφαλής και υλοποιούν οι δήμαρχοι.

Υπεράσπιση: Πώς θα ενημερωθούν αυτοί οι άνθρωποι; Το 112 δεν λειτουργούσε τότε . Με τις καμπάνες;

Μάρτυρες: Με μεγάφωνα, όπως έγινε και στην Κινέτα, να τους έδιωχναν είτε προς Νέα Μάκρη, είτε προς Ραφήνα ακόμα και πεζοί. Υπήρχε μία ώρα και περιθώριο… Υπήρχε ο χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την κατάθεση του Δ.Λιότσιου .

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα