Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ώστε στο αντικείμενό τους να περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων.
Στη παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ότι στην έκθεσή της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, θέτει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λέγοντας ότι καμία διάταξη δεν έρχεται κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ. «Αντιθέτως, το νομοσχέδιο θωρακίζει το πλαίσιο ώστε το νερό να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του δικτύου και τις χαμηλές τιμές», τόνισε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό.
Σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της: “Το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Το πολυνομοσχέδιο καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλες και όλους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που γίνεται σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, ώρα 16:30, στη Βουλή.
Δημήτρης Ράντος , ΑΠΕ